Dugogodišnji kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac za sebe kaže da je “živa istorija”. U velikoj ispovesti za Nedeljnik, govorio je o odrastanju u Crnoj Gori, umetnosti, poznanstvu sa Danilom Kišom, Milovanom Đilasom, Petrom Lubardom, Mikom Antićem, ali i Arkanom i Mirom Marković.

Kusovac je govoreći o teškim rečima koje je u jednoj prilici razmenio sa čuvenim slikarom Petrom Lubardom, rekao da je toga došlo zbog nesporazuma uoči jedne izložbe.

„Povodom Dana mladosti, u Vrbasu sam napravio izvanrednu Lubardinu izložbu. On je trebalo da prisustvuje izložbi i da je otvori. Zovem ga telefonom, sav u poslu, a pored mene sedi Mika Antić koji je već malo popio. Javljam se i kažem: „Pero, e’o o’đe se skupilo…“, nabrajam bratstva, nagovaram ga da dođe, jer već nije bio toliko pokretan. I tek čujem: „Kusovče, može biti da su te naučili što je slika, ma ne i što je čo’ek. Radiš ispod žita kao jazavac.“ I spusti slušalicu.

Mika Antić je čuo taj razgovor i celo veče me je gađao: „Kusovac ko jazavac“. A meni glava onolika. Jedva sam čekao da otvorim izložbu i da se hitno vratim natrag. Ujutru, vraćam se u Beograd, sav natečen od onoga što mi je rekao, u žaru napišem pismo: „Pero Lubarda, možda si veliki slikar, no si go.no od čo’eka.“ I to pismo je otišlo.“

Kako su Lubarda i Kusovac izgladili odnose, pročitajte u velikom intervjuu nekadašnjeg čuvenog kustosa Narodnog muzeja u novom broju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka, 26. septembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.