U tržne centre i ugostiteljske objekte samo sa kovid potvrdom: Nove mere u Crnoj Gori od sutra

0

U Crnoj Gori sutra će stupiti na snagu nove mere u borbi protiv virusa korona koje predviđaju da nacionalna digitalna kovid potvrda bude uslov za ulazak u neke objekte.

Digitalna kovid potvrda od sutra je uslav za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta, te trgovine neprehrambene robe čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Prema ovim merama koje je usvojila Vlada Crne Gore, a koje će biti na snazi naredne dve sedmice, vlasnici, korisnici i upravljači navedenih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mere.

Nove mere predviđaju da se nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje odmah posle druge doze vakcine i od tog trenutka je validna, pa više ne mora da se čeka 14 dana od komletne vakcinacije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj prisutnih lica na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posedovanje nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju nacionalnu digitalnu kovid potvrdu.

Od 9. oktobra nacionalna digitalna kovid potvrda biće neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu višu od 1.000 metara kvadratnih.

Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova – da je u celosti vakcinisano ili da poseduje negativan PCR test koji nije stariji od 72 časa ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana, odnosno negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 časova.