U Tripoliju napeto: Dan posle sukoba u kojem je poginulo oko 30 osoba

0
Beta/(AP Photo/Yousef Murad)

 (Beta-AP) – Naoružane snage patroliraju danas gotovo pustim ulicama u glavnom gradu Libije, dan nakon što je u političkom obračunu izmedju snaga koje podržavaju dve rivalske administracije poginulo više od 30 osoba.

Jučerašnji sukob desio se izmedju policije koja je lojalna vladi sa sedištem u Tripoliju protiv drugih naoružanih grupa koje su u savezu sa rivalskom administracijom koja pokušava da zauzme prestonicu.

Stanovnici strahuju da bi borbe mogle da se pretvore u širi rat i povratak u vreme kada je dugotrajni sukob u Libiji bio na vrhuncu.

Eskalacija napetosti preti da razbije relativni mir u kome je država bila poslednje dve godine. U Libiji je došlo do nemira nakon pobune koju je podržao NATO u kojoj je svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi 2011 godine.

Ponovni sukob rasplamsala je odluka da se ne održe izbori u decembru i odbijanje premijera Abdula Hamida Dbeibaha da se povuče.

Kao odgovor, parlament zemlje sa istoka imenovao je rivalskog premijera, Fatija Bašagu, koji mesecima pokušava da postavi svoju vladu u Tripoliju.

Jučerašnje borbe su se vodile u gusto naseljenom centru grada i u njima je korišćena teška artiljeriju. Stotine su zarobljene, a oštećene su bolnice, vladine i stambene zgrade.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su najmanje 32 osobe poginule, a 159 je ranjeno u sukobima.

Policija lojalna premijeru Dbeibahu čije je sedište u Tripoliju vidjene su danas kako patroliraju ulicama prestonice.

Njihovi rivali su stacionirani na svojim pozicijama na periferiji grada, prenose lokalni mediji. Dbeibahova vlada tvrdi da nasilje izbilo kada je pripadnik rivalske policje pucao na patrolu one druge u ulici Zavija.