“U trenutku kad svi pitaju da li se vakcinisati i kojom vakcinom, kako, koliko i šta…”: Srbija predsedava konferenciji SZO o imunizaciji

1
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ZDRAVLJA/DS)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je poziv Svetske zdravstvene organizacije upućen Srbiji da predsedava Konferenciji o imunizaaciji, kojoj će prisustvovati ministri iz više od 50 zemlja, velika čast, između ostalog i zato što dolazi u trenutku kada na planeti nema mesta gde vakcinacija nije jedna od najvažnijih tema, preneo je RTS.

Posle skupa u Banji Koviljači koji je za lekare kovid bolnica iz Loznice, Šapca, Užica, Valjeva, Čigote i Banje Koviljače organizovalo resorno ministarstvo u znak zahvalnosti za višemesečnu požrtvovanost u spasavanju života građana Srbije obolelih od koronavirusa, Lončar je rekao za Tanjug da je imunizacija jedna od najvažnijih tema.

Pošto je konferencija zakazana za početak 2021. godine, Lončar se nada se da će do tog trenutka pojaviti i vakcina.

“Možete zamisliti u kom trenutku će se konferencija dešavati i u kom trenutku će Srbija predsedvati skupom, imunizacija će biti glavna tema za ceo svet – da li se vakcinisati i kojom vakcinom, kako, koliko i šta”, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, poziv dokazuje kako se Srbija kotira u svetu kada je pozvana da predsedava skupom na kome će biti ministri 53 ili 54 zemlje, i to u vreme kada će tema biti još važnija jer će neke vakcine protiv kovida 19 biti registrovane.

Srbija je tu čast dobila, kako tvrdi, zahvaljujući zdravstvenom sistemu, sprovođenju plana i programa SZO o javnom zdravlju do 2030. godine i građanima koji su poslušali struku i nauku i doprineli da se epidemija malih boginja suzbije.

Podsetio je na problem malih boginja i slabu vakcinaciju dece kada je imunizacija pala na 70 odsto.

“Zahvaljujući pokrenutoj akciji i građanima koji su prihvatili stav struke i nauke došli smo do 94 odsto imunizacije, spasili mnoge živote, sprečili mnoge bolesti, mnoge komplikacije i sačuvali zdravstveni sistem. To nas je kvalifikovalo Srbiju bude da predsedava konferencijom na tako bitnu temu”, rekao je Lončar.

Lončar je dodao da sve što se dešava u Srbiji neko prati, i da odluka nije mogla da padne sa neba.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge u sredu je uputio zvanični poziv ministru zdravlja Srbije da bude predsedavajući na Konferenciji posvećenoj imunizaciji kojoj će prisustvovati predstavnici 53 zemlje članice SZO Evropa.

1 KOMENTAR

  1. Vakcina protiv korone ne treba da bude obavezna ne samo u srbiji nego i u americi i citavom svetu.sto se tice zlatibora loncara on radi za kovid mafiju

Comments are closed.