U trci za najbolji domaći neobjavljeni roman 575 rukopisa

  0
  Foto: OTP banka/Booka

  Zatvoren književni konkurs izdavačke kuće Booka i OTP banke

  Na novi književni konkurs izdavačke kuće Booka, koji je realizovan zahvaljujući podršci OTP banke Srbija, pristiglo je 575 rukopisa. U širem izboru za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na srpskom jeziku naći će se 30 radova, a proglašenje pobednika očekuje se 15. novembra ove godine.

  Spisak rukopisa koji su ušli u širi izbor biće objavljen sredinom jula na veb stranici izdavača, dok će pobednik biti kontaktiran u septembru.Urednički tim koji čine Ivan Bevc, Nika Strugar Bevc i Sanja Bogićević, radiće zajedno sa autorom na materijalu i pripremati ga za objavljivanje.

  Kada smo planirali ovaj projekat imali smo želju da pokrenemo domaću autorsku scenu i da otvorimo vrata novim književnim glasovima. Nadali smo se da ćemo uspeti da dopremo do svih onih koji čekaju šansu da pokažu svoj spisateljski talenat i mislili smo da smo preveliki optimisti kada smo bojažljivo spominjali želju da skupimo više od 100, a možda čak i 200 rukopisa. Sada, kada je konkurs zatvoren i kada je pred nama čak 575 rukopisa srca su nam puna i sa velikim entuzijazmom se bacamo na iščitavanje verujući da ovoliki kvantitet neminovno mora da izrodi kvalitet“, rekao je Ivan Bevc, glavni urednik izdavačke kuće Booka.

  Pobednika očekuje novčana nagrada od 250.000 dinara i objavljivanje romana u tiražu od 3.000 primeraka u izdanju kuće Booka. Takođe, roman će biti distribuiran i promovisan u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

  Milena Mićanović direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP Banke naglasila je značaj podrške kulturi kao važnom stubu razvoja svakog društva.  

  Sa izdavačkom kućom Booka delimo zajedničku viziju i iste vrednosti, što je snažan temelj naše saradnje. Veoma nas raduje što je konkurs privukao veliku pažnju i što će doprineti stvaranju raznovrsnije i bogatije književne scene u Srbiji. Broj pristiglih rukopisa svedoči o velikom stvaralačkom potencijalu i želji neafirmisanih pisaca da predstave svoje radove. Iskreno verujemo da će najbolji od gotovo šest stotina prijavljenih radova postići veliki uspeh“, izjavila je Mićanović.

  Podsetimo, konkurs je trajao od 6. aprila do 15. juna. Rukopisi su se dostavljali pod šifrom, a prijave su se realizovale isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara.