“U toku je treći talas epidemije…”

0
YouTube screenshot/n1

(Beta) – Epidemiolog Branislav Tiodoorović izjavio je danas da je u toku treći talas epidememije korona virusa u Srbiji.

“Treba pojačati pažnju, pritisak prema javnosti u smislu boljeg informisanja, a onda i primeniti mere predvidjene zakonom”, kazao je Tiodorović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Rekao je da o početku trećeg talasa govori rast broja obolelih i umrlih zbog posledica zaraze u regionu, a dodao je da je pogoršanje epidemiološke slike u Srbiji u prvoj polovini oktobra predvidjeno.

Istakao je da se mislilo da će na pogoršanje epidemiološke slike uticati pre svega studenti i djaci, ali da veliki i mešoviti kolektivi poput “Jure” ponovo pokazuju karakteristike početka širenja infekcije.

Tiodorović je naveo da je, prema informacijama koje ima, utisak da se mere prevencije širenja zaraze ne sprovode uglavnom u velikim gradovima, u Beogradu.

“U Nišu skoro nikoga nije bilo posle 23.00, čak ni na nišavskom keju. Treba da budemo svesni da je oktobar mesec i miholjsko leto, pogodno za širenje virusa”, naglasio je on.

Govoreći o okupljanjima u predstojećoj sezoni slava, Tiodorović je kazao da treba živeti sa virusom, ali da je potrebno čuvati svoje zdravlje te primenjivati epidemiološke mere i u takvim prilikama.