“U toku je opasni transfer glasača iz Srbije za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini…”

0
Profimedia

 (Beta) – Pokret za preokret upozorio je danas da je u toku realizacija “opasnog transfera glasača” iz Srbije za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini i optužio vlast u Srbiji da taj projekat sprovodi u korist Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji ima vlast u manjem BH entitetu, Republici Srpskoj.

“Taj projekat režima realizuje Srpska napredna stranka (SNS) preko državnih i lokalnih organa vlasti u Srbiji. Sprovode ga lokalne samouprave, poput beogradske gradske opštine Zemun, kao i Novog Sada, Stare Pazove, Bačke Palanke i drugih, posebno pograničnih opština prema Republici Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u tim opštinama aktivisti SNS-a nelegalno pritiscima traže od gradjana, koji imaju poreklo iz BiH, da glasaju za SNSD Milorada Dodika.

“Metodi su poznati, ucene i nudjenje povlastica. Lokalne vlasti u Zemunu to rade javno, uz angažovanje svih potencijala, a u Novom Sadu se na pojedinim adresama ‘prijavilo’ i po 90 osoba koje će glasati poštom na lokalnim izborima u BiH. U organizaciji lokalnih samouprava, MUP-a i drugih ministarstava, a na trošak države Srbije i njenih gradjana njima se izradjuju potrebni dokumenti i obećava prevoz do glasačkog mesta, za one koji ne glasaju putem pošte”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se na isti način realizuje “transfer glasača” iz BiH kada se realizuju izbori u Srbiji i ocenjuje da se tim “transferima” dodatno ugrožava epidemiološka situacija u Srbiji.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović je ocenio da se na taj način “direktno prekraja” izborna volja na lokalnim izborima širom Republike Srpske i BiH u celini.

“Ovde se ne radi o omogućavanju osobama sa dvojnim državljanstvom da glasaju u zemlji porekla, jer na to imaju pravo, već o stavljanju na stranu države Srbije jednoj od srpskih lista u Bosni i Hercegovini. Režimska mašinerija stavila se na stranu Milorada Dodika, koji je poslovni partner režima i koji se direktno meša u izbore u Srbiji”, kazao je Veselinović.

Podsetio je da je Pokret za preokret upozoravao da je pred prethodne izbore u Srbiji “jedan tim od pet ljudi” u MUP-u Srbije “štancovao” državljanstva za gradjane BiH, kako bi glasali za SNS.

“Poslednja tri meseca pred lažne izbore u Srbiji, prema našim saznanjima, izdato je više od 20.000 državljanstava, a sve te osobe odmah su dobile i lične karte. Ovo prelivanje glasača iz jedne u drugu zemlju ugrožava regularnost izbora u obe države i reč je o nedopuštenoj trgovini. Pozivamo medjunarodne organizacije da se pozabave ovim problemom”, rekao je Veselinović.