“U sumrak pevaju devojke…”: Kako je izgledao prvi Andrićev književni pokušaj

0

Osim književnosti, počinje da ga interesuje i politika, u svom izvornom značenju. Njegova generacija počinje da sanja slobodu od okupacije i u slobodnoj Srbiji prepoznaje budući Pijemont Južnih Slovena. Iz te perspektive, Austrougarska se doživljava kao okupator i kolonizator. U bosanskohercegovačkim i sarajevskim gimnazijama cvetaju tajna đačka udruženja. Jedno od njih se zove “Srpsko-hrvatska napredna omladina“, a na njegovom čelu je – Ivo Andrić.

I među Andrićevim profesorima i među školskim drugovima su ljudi koji će u budućnosti menjati i njegov život i budućnost sveta: od Tugomira Alaupovića, preko Isaka Samokovlije, do Danila Ilića i Gavrila Principa. Takođe, Andrić u gimnazijskim danima objavljuje svoj prvi književni tekst, i to u tada čuvenom časopisu “Bosanska vila“. Radi se o pesmi u prozi koja se zove “U sumrak“ i ide ovako:

“U sumrak pevaju devojke. Njini su glasovi meki i dahnu svežinom cveća i ljubavi. Njina je pesma blaga, kao kad behar opada. Ona ima nešto od mojih ljubavi: davno, toplo i lepo. Ona podseća na sarajske sumrake, kad jablanovi sjaju u crvenu zlatu, kao vitke ponosne žene.

Kao rumene latice zasipaju me glasovi. Pevaju devojke. Pevaju lepo. To liči na pozdrav od starih prijatelja, na spomen onoga što proživih u ljubavi i zanosu. One pevaju, u suton, kao sreća moja da mi rupcem maše.

Ali srce je moje tamno jezero, koga ništa ne diže i u kom se niko ne ogleda.“

U trenutku kad završava gimnaziju, odnosno nakon što u junu 1912. položi maturski ispit, Andrić je, dakle, već pesnik koji obećava. Ni u Sarajevu ni u celoj Bosni i Hercegovini tada nema ni viših škola ni fakulteta. Pred njim je bezbrižno leto u Višegradu, leto o kakvom će ostaviti nezaboravne stranice u romanu “Na Drini ćuprija“, leto kad se na obalama Drine druže studenti i budući studenti iz Zagreba, Beča, Graca, Praga, Krakova i drugih gradova sa svojim vršnjacima koji iz zavičaja nisu makli, pa dugo i strastveno raspravljaju o životu i sudbini udvarajući se istim devojkama. Iste te jeseni, Ivo Andrić se upisuje na Mudroslovni fakultet u Zagrebu.

***

*Izvodi iz knjige Muharema Bazdulja “Ivo Andrić – Život u dvanaest meseci” koja se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika koji na kioske dolazi u četvrtak 3. juna

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše novije istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.