U Sudanu počelo suđenje Baširu za državni udar 1989. godine

0
Foto: Beta (AP Photo, File)

Svrgnuti predsednik Sudana, autokrata Omar al-Bašir ponovo se našao danas na sudu, ovog puta suočen s optužbama za organizovanje državnog udara 1989. godine kojim je uz podršku islamista srušio izabranu vladu i došao na vlast.

Desetine ljudi, uglavnom al-Baširove pristalice, okupilo se ispred zgrade suda u glavnom gradu Kartumu, uz jake mere bezbednosti kada je bivši predsednik doveden iz zatvora.

Al-Bašir se pojavio obučen u tradicionalnu belu haljinu (dišdaše) i sa turbanom.

Ubrzo posle otvaranja postupka, suđenje je odloženo za 11. avgust kako bi advokati mogli da pripreme odbrabnu, rekao je jedan od al-Bašarovih advokata Mohamed al-Hasan.

Među optuženima za državni udar je i dvadesetak bivših Baširovih saradnika i saveznika iz vojnog vrha i istamističkih grupa.

Vojska je svrgnula al-Bašira u aprilu 2019. posle masovnih anti vladinih protesta zbog mera štednje.

Demonstranti su se ubrzo okrenuli protiv dugogodišnjeg predsednika, a 11. aprila vojska je objavila da je al-Bašir smenjen i uhapšen.

U avgustu 2019. formirana je zajednička vojno-civilna prelazna vlada. 

Al-Bašir (76) koji se nalazi u zatvoru u Kartumu, suočen je s nekoliko posebnih sudskih postupaka, između ostalih i za ubijanje demonstranata tokom višemesečnih protesta.

U martu 2009. godine Međunarodni krivični sud (MKS) ga je optužio za ratni zločin i genocid povezan sa sukobom u Darfuru tokom 2000-ih.

Prelazne vlasti Sudana saopštile su u februaru da su pristale da al-Bašira izruče MKS-u.

Al-Bašir je u decembru prošle godine osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije i pranja novca.

(Beta)