U Sredozemnom moru ima više od jednog miliona tona plastike

0

Prema najnovijem izveštaj na temu mikroplastike u Mediteranu, koji je, danas, objavio IUCN – Međunarodna unija za zaštitu prirode, procenjuje se da 229.000 tona plastike svake godine iscuri u Sredozemno more – što je preko 500 brodskih kontejnera dnevno. Ukoliko se ne preduzmu značajne mere za suzbijanje lošeg upravljanja otpadom, glavnim izvorom curenja, ova cifra će se najmanje udvostručiti do 2040. godine.

Na osnovu podataka iz terenskih studija i korišćenjem metodologije otiska morskog plastičnog materijala IUCN-a, izveštaj „Mare Plasticum: Mediteran“,  prepremljen u saradnji sa Environmental Action, procenjuje tokove plastike iz 33 zemlje oko mediteranskog basena. Izveštaj otkriva da makroplastika koja nastaje zbog lošeg upravljanja otpadom čini 94% ukupnog curenja plastike. Jednom isprana u more, plastika se uglavnom taloži u sedimentima u obliku mikroplastike (čestice manje od 5 mm). Izveštaj procenjuje da se u Sredozemnom moru nakupilo više od jednog miliona tona plastike.

Prema izveštaju, zemlje sa najvećim stopama curenja plastike u Mediteran, uglavnom zbog velikih količina lošeg upravljanja otpadom i velike obalne populacije, po stanovniku, su Crna Gora (8 kg / godišnje / osoba), Albanija, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija (svaka doprinosi oko 3 kg / godišnje / po osobi).

Sama tema je prilično goruća, što i podaci pokazuju. Zagađenje plastikom jedan je od najrasprostranjenijih problema koji ugrožava zdravlje naših mora, kvalitet i dostupnost hrane, ljudsko zdravlje i turizam, istovremeno doprinoseći i klimatskim promenama.

Više informacija o zagađenju plastikom i tome kako ona utiče na nas dostupno je ovde (EN).