Nakon ostavke premijera Đuzepea Kontea u utorak, italijanske tranke počele su pregovore o formiranju nove vlade.

Prvi dan pregovora između antisistemskog Pokreta pet zvezda i Demokratske stranke levoga centra o formiranju nove italijanske vlade završili su se u petak napretkom, saopštile su demokrate.

Posle dvosatnog sastanka, jedan od pregovarača opozicionih demokrata Gracijano Delrio saopštio je da je postignuta „velika usklađenost u vezi sa socijalnim i ekološkim pitanjima“, prenosi Hina.

„U sred smo vrlo delikatnih savetovanja i svi zajedno radimo na postizanju teškog cilja, formiranja vlade promene“, komentarisao je šef Demokratske stranke Nikola Cingareti.

Šef Pokreta 5 zvezda Luiđi di Majo koji vodi pregovore u ime svoje stranke predstavio je deset „imperativnih tačaka“ za eventualni novi savez.

„Prvi je smanjene broja parlamentaraca“, insistirao je Di Majo pre sastanka i podsetio da želi da ih od ukupno 950 bude 345 manje.

Italijanski predsednik Serđio Matarela je ranije najavio novi krug savetovanja sa strankama u utorak, tako da sve partije imaju samo nekoliko dana za pronalaženje sporazuma.

O rešavanju političke krize u Italiji odlučivaće predsednik Matarela koji mora da izabere hoće li imenovati novu vladu ili raspustiti parlament i raspisati nove izbore.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.