“U sred smo vrlo delikatnih savetovanja…”: Stranke u Italiji počele pregovore o novoj vladi

0
Foto: Tanjug-AP

Nakon ostavke premijera Đuzepea Kontea u utorak, italijanske tranke počele su pregovore o formiranju nove vlade.

Prvi dan pregovora između antisistemskog Pokreta pet zvezda i Demokratske stranke levoga centra o formiranju nove italijanske vlade završili su se u petak napretkom, saopštile su demokrate.

Posle dvosatnog sastanka, jedan od pregovarača opozicionih demokrata Gracijano Delrio saopštio je da je postignuta “velika usklađenost u vezi sa socijalnim i ekološkim pitanjima”, prenosi Hina.

“U sred smo vrlo delikatnih savetovanja i svi zajedno radimo na postizanju teškog cilja, formiranja vlade promene”, komentarisao je šef Demokratske stranke Nikola Cingareti.

Šef Pokreta 5 zvezda Luiđi di Majo koji vodi pregovore u ime svoje stranke predstavio je deset “imperativnih tačaka” za eventualni novi savez.

“Prvi je smanjene broja parlamentaraca”, insistirao je Di Majo pre sastanka i podsetio da želi da ih od ukupno 950 bude 345 manje.

Italijanski predsednik Serđio Matarela je ranije najavio novi krug savetovanja sa strankama u utorak, tako da sve partije imaju samo nekoliko dana za pronalaženje sporazuma.

O rešavanju političke krize u Italiji odlučivaće predsednik Matarela koji mora da izabere hoće li imenovati novu vladu ili raspustiti parlament i raspisati nove izbore.