U Srbiju stiglo još 57.600 doza vakcine AstraZeneka: Cepiva stigla preko Kovaks sistema

0

(Beta) – Avion sa 57.600 doza vakcine proizvođača “AstraZeneka” sleteo je večeras na beogradski aerodrom gde ga je dočekala ministarka za evrointegraciju Srbije Jadranka Joksimović.

Joksimović je rekla da je to prvi kontingent vakcina za Srbiju putem programa Kovaks (Covax) i prva tranša predviđenih isporuka.

“Srbija je među prvima u svetu pristupila mehanizmu Kovaks, a Evropska unija je istovremenu najveći donator u okviru samog ovog programa”, rekla je ona.

Istakla je da je “Srbija finansijskim učešćem od 2,1 milion evra krajem jula bila jedna od prvih zemalja iz regiona koja je finansijski učestvovala u razvoju vakcine i uspostavljanju mehanizma Kovaks”.

Joksimović je rekla da očekuje da se nastavi dinamika isporuka vakcina Srbiji.

S ministarkom su pošiljku na aerodromu dočekali Abebajehu Asefa Mengistu, koordinator Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za hitne zdravstvene slučajeve u odeljenju za Balkan, direktorka Unicef-a u Srbiji Dejana Kostadinova i otpravnik poslova Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorens.

Zvaničnik SZO je izjavio da “niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni” i da je zato SZO razvila mehanizam Kovaks “za pravednu raspodelu vakcina” u čemu učestvuje 190 zemalja, a plan je da se ove godine isporuči više od dve milijarde doza vakcina.

On je istakao da Srbija zaslužuje pohvale zbog tempa vakcinacije koja je ključni alat u borbi protiv kovid-19, i upozorio da “pandemija nije ni blizu kraja”, te se, čak i posle imunizacije, moraju poštovati sanitarne mere, uključujući fizičku distancu, izolaciju, pranje ruku.

Direktorka Unicef-a u Srbiji Dejana Kostadinova takođe je odala priznanje Vladi Srbije zbog toka vakcinacije i najavila da će druga tranša odobrene količine od 201.600 doza biti isporučena Srbiji u skladu sa planom distribucije Kovaksa.

“Bezbedne i delotvorene vakcine doprineće borbi protiv koronavirusa jer pomažu spasavanje života, to je činjenica koja je dokazana tokom istorije čovečanstva. Zato se vakcinišete, zaštitite sebe i svoje voljene i poštujte preventivne mere”, poručila je Kostadinova.

Ona je navela da Unicef nije deo mehanizma Kovaks, ali je izabran na globalnom nivou kao agencija zadužena za nabavku vakcina i logistiku, jer je najveći pojedinačni kupac vakcina na svetu za redovnu imunizaciju i reagovanje na epidemije u ime skoro 100 zemalja.

Otpravnik poslova Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorens pozdravio je isporuku vakcina Srbiji u ime šefa Delegacije Sema Fabricija.

“EU je vodeći donator Kovaks mehanizmu širom sveta sa preuzetom obavezom da u program uloži 2,2 milijarde evra. Ovaj mehanizam je već isporučio 30 miliona vakcina širom sveta tamo gde su najpotrebnije” istakao je Lorens.

On je čestitao Srbiji što se pridružila mehanizmu Kovaks čiji je cilj da obezbedi pravičnu distribuciju vakcina širom sveta jer je to, kako je naveo, vrsta solidarnosti kakva je sada najpotrebnija.

“EU je stojala rame uz rame sa Srbijom od početka pandemije, finansirala je transport opreme i zaposlene koji pomažu u borbi protiv virusa, i nastavićemo da stojimo uz Srbiju”, istakao je Lorens.