U Srbiju stigao Paxlovid, lek protiv korona virusa

0
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

(Beta) – U Srbiju je danas stigao prvi kontingent leka protiv korona virusa “Paxlovid”, koji je za sada od evropskih zemalja dobila još samo Velika Britanija, i to deset dana nakon što je Evropska agencija za medicinu (EMA) odobrila njegovu upotrebu i promet.

Na sajtu Ministarstva zdravlja se navodi da je napravljena distributivna lista na osnovu koje će lek biti rasporedjen po zdravstvenim ustanovama.

“Lek Paxlovid je antivirusni lek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman kovid-19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je Srbija krajem prošle godine, medju prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer (Pfizer) o nabavci “najboljeg leka protiv korona virusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto”.