U Srbiju dozvoljen ulazak stranih državljana uz potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj koroni

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić pozdravila je današnju odluku Vlade o davanju saglasnosti za priznavanje potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv korona virusa i potvrda o preležanoj bolesti, prilikom ulaska odredjenih stranih državljana u Srbiju, navodeći da će to pozitivno uticati na turističku sezonu.

“Devizni priliv od turizma povećan je za 29,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Novom odlukom Vlade možemo da očekujemo još veći priliv stranih turista, samim tim uspešnu turističku sezonu i značajnu ekonomsku dobit”, istakla je Matić, saopštilo je Ministarstvo.

Kako je navedeno, osobe koje poseduju potvrdu o potpunoj vakcinaciji koje izdaju Gruzija, Monako, Кipar, Liban, Moldavija, San Marino, Tunis, Hrvatska i Slovačka, mogu da udju u Srbiju sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji od 24. jula.

U najskorije vreme se očekuje da i gradjanima Jermenije, Sirije i Egipta bude omogućen ulazak u Srbiju samo sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji.

Dodatno, kako je istaknuto, liberalizacija ulaska u zemlju se ogleda u tome što je odlučeno da se za 16 zemalja dozvoli ulaz licima koja imaju potvrdu o preležanom korona virusu, pozitivan PCR ili antigen test, od kog nije prošlo manje od 14 dana ili više od šest meseci.

Primena za svih 16 zemalja počinje 24. jula.

Zemlje koje su obuhvaćene tom odlukom su Luksemburg, Andora, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, San Marino, Slovenija, Tunis, Turska, Hrvatska, Rumunija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Švajcarska i Danska.