U Srbiji ubijeno šest žena u porodično-partnerskom nasilju od početka godine

0
Foto Profimedia

U Srbiji je ove godine u porodično-partnerskom nasilju ubijeno šest žena, a podaci Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra ukazuju da je za poslednje dve decenije ubijeno više od 300 žena, te je bez majki ostalo više od 400 dece.

“Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem i nožem”, saopštila je Mreža Žene protiv nasilja, uz upozorenje da brojke mogu biti veće, jer zvaničnih podataka nema, a podaci su prikupljeni iz izveštaja medija.

U saopštenju se navodi da se nacionalni Dan sećanja na žene – žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava od 2017. godine, na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja.

Tu inicijativu je potpisima podržalo 8.000 osoba, a povod za pokretanje inicijative bili su zločini 2015. godine, kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno sedam žena.

“Pozivamo relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. Pozivamo državu da uspostavi i vodi evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama”, navela je Mreža u saopštenju.

(Beta)