(Beta) – Skoro sedam odsto stanovnika Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, a gotovo jedna trećina je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, saopštila je Fondacija Centar za demokratiju (FCD), povodom 20. februara – Svetskog dana socijalne pravde.

„Stanovništvo u Srbiji je medju najsiromašnijim u Evropi, ekonomske i socijalne nejednakosti u državi su sve izraženije, a izdvajanja za socijalnu pomoć su iz godine u godinu sve manja“, upozorava FCD a prenosi sindikat „Nezavisnost“.

Ocenili su da posebno zabrinjavaju podaci o siromaštvu najugroženijih društvenih grupa: stanovništva u seoskim područjima, nezaposlenih i pripadnika romske populacije, jer od svih romskih naselja u Srbiji, 38 odsto njih nije priključeno na vodu, a više od 70 odsto nema kanalizaciju.

Pored toga, Srbija nema odgovarajući zakonski i strateški okvir kojim bi umanjila problem siromaštva, ocenila je fondacija.

Nezavisnost prenosi i izjavu generalnog direktor Medjunarodne organizacije rada (MOR) Gaja Rajdera – da medjunarodna zajednica ne sme propustiti šansu da oblikuje oporavak od kovida-19 tako da će što većem broju ljudi širom planete omogući veća ekonomska i socijalne prava.

Kriza izazvana pandemijom pogoršala je nejednakosti, ukazao je prvi čovek MOR-a povodom dana socijalne pravde.

„Najgore su pogodjeni oni koji su bili u nepovoljnom položaju pre pandemije – mladi, žene, radnici u neformalnom sektoru i radnici migranti, mala preduzeća. Ali ništa od toga nije neizbežno i zavisi od izbora koje donosimo“, rekao je Rajder ukazujući da će izbor kreatora politike oporavka od pandemije odrediti pravac promene.

Komentar(1)

  1. Bobby
    22. фебруар 2022. 09:55

    “Stanovništvo u Srbiji je medju najsiromašnijim u Evropi, ekonomske i socijalne nejednakosti u državi su sve izraženije, a izdvajanja za socijalnu pomoć su iz godine u godinu sve manja”, upozorava FCD a prenosi sindikat “Nezavisnost”. Чињенице о стању друштва и државе, на данашњни дан. Неулепшаване предизборним паролама. Када се на тих 7% апсолутно сиромашних, дода и та трећина (33%), која је у сталном ризику од апсолутног сиромаштва, као и сви они који не би могли да поднесу изненадни трошак од 100 евра, долази се до простог закључка да је Србија данас земља: социјалне неправде, сиромаштва и беде. Уз све то, у Скупштини и осталим органима власти, Срби стално бирају и представнике "радничке класе" (бар се таквим тековинама диче), па је питање, да ли су они у нечему оманули, или својим функцијама ипак штите нечије туђе интересе ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.