U Srbiji je evidentiran 371 pedofil, 92 u poslednjih godinu dana: “Kap u moru, stvarni broj mnogo veći…”

0
Foto Profimedia

(Beta) – U Srbiji je trenutno 371 pedofil upisan u registar predviđen Marijinim zakonom, a samo u prethodnih godinu dana taj broj je povećan za 92 imena.

Pozivajući se na podatke Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, Politika je u današnjem izdanju prenela da su svi pedofili u registru donetom septembra 2015. osuđeni za neko od krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima.

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić izjavio je za list da je taj broj “samo jedna kap u moru” i da predstavlja “stoti deo stvarnog broja počinilaca takvih krivičnih dela”.

Podseća se da je osuđenima zbog krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima zabranjeno da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletnici, poput vrtića ili škola.

Pedofilima sud ne može ublažiti kaznu niti ih može uslovno pustiti na slobodu.

Marijin zakon usvojen je 2013. godien, a tim aktom su propisane strože mere kontrole nad osuđenim počiniocima krivičnih dela protiv polne slobode prema Krivičnom zakonu Srbije.

Ime je dobio po Mariji Jovanović, osmogodišnjoj devojčici iz Starih Ledinaca kraj Novog Sada, koju je 26. juna 2010. ubio čovek koji je ranije osuđivan za seksualne delikte prema deci i maloletnicima.