(Beta) – U Srbiji je registrovano 86 pacijenata koji boluju od hereditarnog angioedema (HAE), a pretpostavlja se da ima mnogo više neregistrovanih koji mogu biti i u životnoj opasnosti, rečeno je danas na konferenciji za novinare o toj retkoj bolesti.

„HAE se manifestuje u vidu ponavljajućih, lokalizovanih otoka koji traju 2-5 dana, na ekstremitetima – delovima ruku ili nogu, genitalijama“, navela je specijalistkinja alergologije i imunologije Kliničkog centra Srbije Slađana Andrejević.

Posebno je opasno kada otok zahvati unutrašnje organe abdomena, gornjeg dela ždrela ili pluća, te brzo može doći do gušenja.

„Napadi su nepredvidivi, mogu biti uzrokovani stresom ili raznim drugim provocirajućim faktorima, što utiče na sposobnost pacijenata da obavljaju svakodnevne aktivnosti, zbog čega se često bore sa anksioznošću i depresijom“, objasnila je Andrejević.

Ona je istakla da se HAE veoma često ne dijagnostikuje na vreme i čak jedna trećina pacijenata bude podvrgnuta hiruškoj intervenciji zbog neadekvatnog prepoznavanja.

Specijalista alergologije i imunologije Kliničkog centra Srbije Radovan Mijanović naveo je da su pacijentima u Srbiji dostupne tri vrste terapije, a da je polovinom ove godine za prvog pacijenta odobrena i terapija koja omugućava da se napadi spreče, a dobro se pokazala u Evropi.

Mijanović je dodao i da je Srbija među četiri prve zemlje u Evropi koje imaju tu terapiju na kojoj su za sada samo dva pacijenta koji boluju od HAE, a odabrani su na osnovu težine kliničke slike i velike učestalosti napada.

„Terapije se izdaje samo preko apoteke u Urgentnom centru, ali je u toku decentralizacija da i druge bolnice budu mesto izdavanja lekova za lečenje akutnih napada ovih bolesti“, naveo je Mijanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.