U Srbiji 102 novozaražena pacijenta, još jedna osoba preminula…

1
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 23. juna registrovano 13.092 slučaja

Od poslednjeg preseka testirano je 6.025 pacijenata.

Pozitivne su 102 osobe. Preminula je jedna osoba.

Potvrđeno je 775 aktivnih slučajeva.

***

Danas je Krizni štab dogovorio nove mere za borbu protiv koronavirusa. Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa ulazi u kovid sistem, a maske će biti obavezne u javnom prevozu, dok je preporuka da se nose u zatvorenim prostorima, odlučeno je na sednici Kriznog štaba. Posete bolnicama će do daljeg biti zabranjene, preneo je RTS.

Na otvorenom prostoru preporučuje se distanca od najmanje metar i po, a u zatvorenom prostoru ostaju na snazi sva ograničenja koja su važila do sada. 

Imunolog Srđa Janković je posle sednice rekao da neće biti moguće ući u gradski i prigradski prevoz bez maske. 

Kako je Vlada Srbije saopštila posle sednice Kriznog štaba, maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično.

Krizni štab je uputio preporuku građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

“Vlada Srbije nastaviće i u narednim danima da sa velikom pažnjom prati razvoj epidemiološke situacije i o svemu će redovno i blagovremeno obaveštavati gradjane”, stoji u saopštenju.

Mediji su prethodno preneli da će nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru biti obavezno, kao i da je Krizni štab dao preporuku o formiranju dve centralne COVID-19 bolnice, KBC Bežanijska kosa u Beogradu i Klinika za plućne bolesti u Nišu.

Premijerka Ana Brnabić napisala je potom na Tviteru da su mediji “ove ‘odluke’ Kriznog štaba objavili pre nego što je sastanak počeo” i zamolila medije za pomoć i odgovornost.

“Još jednom molim medije za pomoć i podršku da, makar u vezi sa ovako važnim temama, obaveštavaju odgovorno i ozbiljno, provere informacije i ne puštaju senzacionalističke i lažne vesti”, napisala je premijerka.

Epidemiolog Branislav Tidorović izjavio je ranije danas da i pored povećanja broja novih slučajeva infekcije koronavirusom u Srbiji, u trenutnoj situaciji nema opravdanja za ponovno uvodjenje vanrednog stanja.

On je ocenio da je u zavisnosti od procenta novoobolelih, potrebno zaoštravati ili popuštati mere od sredine do sredine.

1 KOMENTAR

  1. Kultura ponašanja u ovoj situaciji nije nam jača strana.Neće ovo prestati samo od sebe,dugo će da traje,tek kada zahvati “moćnike” u Svetu onda će se ozbiljno pokrenuti.

Comments are closed.