U Španiju od 7. juna moguće i sa Sinofarm vakcinom: Premijer najavio otvaranje granica za turiste iz trećih zemalja….

0

“Španija će dozvoliti ljudima koji nisu iz zemalja članica Evropske unije, a koji su vakcinisani protiv kovida-19, da uđu u Španiju od 7. juna”, izjavio je danas španski premijer Pedro Sančez, a preneo Rojters.

“Novo pravilo primenjivaće se na vakcinisane putnike bez obzira na njihovu zemlju poreklo”, dodao je Sančez, navodeći kao primer Sjedinjene Države.

Neophodno je, međutim, da imaju imaju sertifikat koji dokazuje da su primili vakcine (obe doze) koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Podsetimo, vakcine “Fajzer”, “AstraZeneka”, “Moderna” i “Džonson i Džonson” odobrila je EMA. Kinesku vakcinu “Sinofarm” odobrila je SZO za hitnu upotrebu, dok ruska “Sputnjik V” nije, za sada, ni na jednoj listi.

Najavio je i da će od 24. maja Španija dozvoliti turistima iz zemalja koje nišu članice EU, a koje se smatraju da nose mali rizik od zaraze, da uđu u Španiju bez negativnog PCR testa.

Na tu listu će biti uvrštena Britanija, kao i Australija, Novi Zeland i Izrael, između ostalih zemalja.

Govoreći dan nakon što je Evropska unija postigla dogovor o digitalnim sertifikatima o vakcinama, Šančez je rekao da će pokretanje sektora turizma biti ključni pokretač ekonomskog oporavka Španije.