U Španiji sve teže, preko 7.750 zaraženih, preminulo 288, kazne za nepoštovanje pravila 100 evra, pa i zatvor. U Francuskoj veliki pad izlaznosti na lokalne izbore…

0
Beta - AP Photo/Manu Fernandez

Do sada je koronavirusom širom sveta zaraženo 153.864 ljudi, a 5800 ih je preminulo, preneo je Večernji.

Francuski birači nisu u nedelju u velikom broju pohrlili na lokalne izbore, nakon što je vlada ipak odlučila da ih održi bez obzira na ubrzano širenje koronavirusa u toj zemlji pa je do podneva glasalo 23 posto birača manje nego 2014. 

Do podneva je na nacionalnom nivou odaziv birača iznosio 18 odsto, što je pad od 23 odsto u odnosu na lokalne izbore održane godine 2014, objavilo je izborna komisija.

Francuska će od danas smanjiti avionski, železnički i autobuski promet između gradova kako bi sprečila širenje koronavirusa. Vlada je u subotu donela odredbu o zatvaranju većine trgovina, restorana i otkazivanje zabavnih sadržaja te je pozvala stanovnike, naročito one starije od 70 godina da ostanu kod kuće nakon što se broj zaraženih koronavirusom u 72 sata udvostručio.  Vlasti su u subotu saopštile da je od virusa umrla 91 osoba, a više od 4500 je zaraženo. Na intenzivnoj nezi je 300 pacijenata. 

Velik broj pozitivnih slučajeva na koronavirus je i u Nemačkoj, pa je tamo taj broj premašio 5.000 zaraženih, a 46 ozdravljenih zasad. U Nemačkoj je 10 osoba preminulo od koronavirusa. Zbog epidemije u Nemačkoj su zatvorene škole i vrtići.

U Španiji je sve teže. Potvrđeno je više od 7.750 slučajeva zaraženih građana, 517 osoba se oporavila, ali 382 osobe su na intenzivnoj nezi u bolnicama. Broj umrlih od koronavirusa u Španiji je skočio na 288, javio je El Pais. Taj list je izvestio i da će Španija kažnjavati osobe koje se ne budu pridržavale ograničanja zbog širenja virusa. Lica koja krše pravila mogla bi da budu kažnjna sa 100 evra, pa čak i osuđeni na godinu dana zatvora ako se “ozbiljno odupru ili ne budu poslušni vlastima ili njenim izaslanicima u vršenju njihovih funkcija u suzbijanju koronavirusa”.

U Austriji je već 800 osoba zaraženo koronavirusom. Testirano ih je 8.167. Dosad je zabelžen jedan smrtni slučaj, a šest osoba je ozdravilo. Kancelar Kurc ograničava kretanje u javnom prostoru, dečja i sportska igrališta se zatvaraju. Od utorka se zabranjuje i rad svim restoranima, kafanama i lokalima. Zabranjuje se ulazak u Austriju svim osobama iz Velike Britanije, Holandije, Ukrajine i Rusije.

U protekla 24 sata od posledica koronavirusa u Iranu je umrlo 113 ljudi, što broj smrtnih slučajeva u toj zemlji povećava na 724, objavio je na Tviteru savetnik iranskog ministra zdravlja Alireza Vahabzadeh. Virusom su zaraženi brojni visoki zvaničnici, političari, lekari, zapovednici elitne Revolucionarne garde i sveštenici. Nekoliko ih je, a među njima i savetnik ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa, umrlo od posledica bolesti, javljaju državni mediji.

U Sloveniji je juče preminula prva osoba od koronavirusa, a u toj zemlji je do juče zabeleženo 181 zaražena osoba. Sprovedeno je 5.369 testova. 

U Kini je u nedelju zabeleženo 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom i deset smrtnih slučajeva od te bolesti, pokazuju najnoviji podaci kineskog Nacionalnog zdravstvenog povereništva.

Svi novi smrtni slučajevi od COVID-19, respiratorne bolesti uzrokovane novim koronavirusom, prijavljeni su u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubej, gde je epidemija počela. Od 20 novozaraženih osoba, u 16 slučajeva reč je o povratnicima iz inostranstva, a četiri slučaja su iz Vuhana. 

U subotu je prijavljeno samo 11 novih slučajeva zaraze u Kini. Respiratorna bolest COVID-19 do sada je u Kini usmrtila 3.199 osoba. U to zemlji novim koronavirusom zaraženo je ukupno 80.844 osobe, a njih 66.911 uspješno se oporavilo od bolesti.