“U slučajevima vršnjačkog nasilja pokrenuti postupak i protiv roditelja”

0
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da u slučajevima vršnjačkog nasilja treba pokrenuti postupak i protiv roditelja jer su oni i te kako odgovorni.

Šarčević je gostujući na RTS rekao da pored slučaja nasilja u Barajevu postoje i druga dva prijavljena slučaja u Maloj i Velikoj Moštanici i Zemunu, ali da se incident među vršnjacima nije desio u školi, nego na ulici iza škole u večernjim satima, ali je škola prijavila.

“Mi smo bar uspeli donekle da obrazovni sistem nešto ne prikriva. To je prvi veliki korak koji smo uradili, a ako neko prikriva, desi se, kao i direktoru barajevske škole, da dobije otkaz. Jednostavno, dva dana niste prijavili i mi ne znamo sa čim se suočavamo i borimo i to ne sme”, rekao je Šarčević i dodao da je neophodna nulta tolerancija prema vršnjačkom nasilju.

Ukazao je da su napravili mrežu od 76 savetnika u 17 školskih uprava, SOS kanal, da imaju tačnu statistiku i da se 840 slučajeva godišnje prijavi. “Ovakvih slučajeva kao što je u Barajevu bilo je viđeno samo deset odsto i to se smanjuje”, dodao je ministar.

Istakao je da je njegova poruka da moraju da se probude centri za socijalni rad i svi drugi državni organi.

“Tužilaštvo je dalo najzad tužbu za ove dve devojčice, ali nije kompletno. U zakonima stoji da je za maloletno dete odgovoran roditelj. Onog časa kada društvo, tužilaštvo i centri za socijalni rad, kada direktor škole pokrene postupak protiv roditelja, shvatiće da treba da se bave svojom decom”, dodao je Šarčević.

“Odgovornost je najviše na porodici i roditeljima”, naglasio je ministar.

Upitao je šta rade školski psiholozi i pedagozi kada druga deca snimaju nasilje i smeju se. “Da li je to zvono za uzbunu da se sazivaju i opštinski sastanci roditelja koje smo dizajnirali i koje su mnoge lokalne samouprave ignorisale”, dodao je ministar.

“Ja dajem jedino garanciju da će školski sistem sebe utegnuti do kraja i to ne blefom nego smo napravili timove – SOS kanal, jedinica u Ministarstvu, jedinice po školskim upravama i prevencija”, rekao je Šarčević.