U Sloveniji zbog Omikrona neće biti nikakvih popuštanja mera za praznike

0
EPA-EFE/ANDY RAIN

(Beta) – U Sloveniji se nastavlja blagi pad broja novozaraženih, a pada i broj hospitalizovanih ali vlada ne najavljuje popuštanje mera za božićno-novogodišnje praznike zbog zaraznijeg omikron soja korona virusa.

Naredni dani i nedelje sigurno neće doneti relaksaciju već dodatne mere, rekao je danas ministar zdravlja Janez Poklukar i naveo da vlada još nije odlučila koje će aktivnosti biti dozvoljene tokom praznika, prenela je Hina.

On je rekao da je vlada počela raspravu o ograničavanju pojedinih aktivnosti još prošle nedelje i da će je završiti do kraja ove.

“Moraćemo uporediti i izbalansirati mere, kako unutar Slovenije, tako i izmedju članica EU-a”, dodao je Poklukar.

Upozorio je da je u Sloveniji do sada potvrdjeno 20-ak slučajeva zaraze omikron sojem virusa i da je zbog toga skoro stotinu ljudi u karantinu.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 585 novih zaraza, devet obolelih je umrlo. Blagi trend smirivanja epidemije se nastavlja, a prvi je put posle 3. novembra broj hospitalizovanih pao na manje od 700, objavila je danas slovenačka vlada.

U okviru započete akcije brže vakcinacije koja će trajati do četvrtka 62 punkta za imunizaciju su otvorena celog dana, dok pojedini centri rade i noću.