U Sloveniji za dan broj novozaraženih skočio za 300 odsto

0
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

(Beta) – Više od 3.000 novih slučajeva zaraze korona virusom potvrđeno je u Sloveniji u poslednja 24 sata, što je tri puta više nego juče.

Sa 7.485 PCR testiranja otkriveno je 3.393 novozaraženih, uz udeo pozitivnih testova od 45,3 odsto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje.

Poređenja radi, juče je sa 2.282 PCR testiranja otkriveno 1.008 infekcija.

Rast zaraza pripisuje se širenju omikron soja, ali i većim okupljanjima i druženjima tokom praznika, piše Hina.

Vlada analizira situaciju, ali ove sedmice ne najavljuje nove restrikcije koje će se donositi u zavisnosti od popunjenosti bolničkih kapaciteta.

Kako je za RTV Slovenije izjavila glavna epidemiologinja Mateja Logar, potrebno je dosledno primenjivati važeće mere i restrikcije, dok će se nove razmatrati kad broj obolelih od kovida-19 na intenzivnoj nezi premaši 200.

Danas je u bolnicama 531 kovid pacijent, od kojih je 163 na intenzivnom lečenju, a u poslednja 24 sata preminulo je osam osoba, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Epidemiolozi se boje situacije u kojoj bi zbog širenja omikron varijante moglo doći do ispadanja iz stroja većeg broja neophodnih zdravstvenih radnika, zaposlenih u školstvu i drugim važnim pozicijama, zbog obvezujućeg karantina nakon kontakta sa zaraženima.

Zbog toga će se verojatno preporučiti da se vreme izolacije skrati.