U Sloveniji ukinuta većina mera uključujući kovid potvrde

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta) – U Sloveniji je danas, zbog poboljšanog epidemiološkog stanja, ukinuta većina zaštitnih mera uključujući kovid potvrde, koje su ostale na snazi samo za najizloženije institucije.

Ostale su na snazi najosnovnije mere, kovid potvrde i dalje su potrebne u bolnicama, domovima za stare i još nekim ustanovama s rizičnim grupama, dok se u školama više neće vršiti testiranje, ali učenici i učitelji moraće da nose maske koje su obvezne i u svim javnim zatvorenim prostorima, prenosi Hina.

Ukinuta su i ograničenja broja okupljenih, a na snazi ostaju osnovne protivepidemijske i higijenske mere – distanca, dezinfekcija, provetravanje prostorija.

Isto su tako ukinuta ograničenja za privredu, ugostiteljske i druge delatnosti.

Slovenački mediji navode da su epidemiolozi vladu upozorili na potreban oprez pri ponovnom otvaranju, nakon što su kovid potvrde u većini delatnosti bile potrebne od septembra prošle godine, jer se situacija može promeniti.

Vladi smo i dalje na raspolaganju sa svojim savetima u pogledu postupnog i sigurnog popuštanja mera, kazala je za medije epidemiološkinja Mateja Logar, koja vodi stručni tim za kovid-19.

U Sloveniji je u protekla 24 sata uz 35.000 PCR i brzih testova potvrdjeno 2.008 infekcija korona virusom, 259 manje nego prethodni dan i 1.629 manje nego pre sedam dana, objavio je danas Nacionalni institut za javno zdravstvo (NIJZ).

Smanjuje se i dalje broj aktivnih zaraza, pa ih je sada 79.662, što je 3.515 manje nego dan ranije.

Jednu dozu vakcine protiv kovida-19 primile su 1.263.534 osobe, a svim potrebnim dozama njih 1.217.532, odnosno 57,7 odsto populacije.