U Sloveniji počinje otvaranje fakulteta, turizma i sporta

0
3D generator / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – U Sloveniji se danas ponovo otvaraju fakulteti za nastavu uživo, a otvaraju se i hoteli i drugi turistički objekti, kao i sportska takmičenja i treninzi uživo, dok svi pokazatelji pandemije korona virusa opadaju.

Kako javlja agencija Hina, u poslednja 24 časa, uz smanjen opseg testiranja, potvrđen je samo 191 novi slučaj zaraze korona virusom, što je najmanji broj dnevnih infekcija od 11. oktobra prošle godine, kad ih je bilo 169 i znatno manje nego pre nedelju dana, kad ih je u jednom danu bilo 234.

To omogućava dalje ublažavanje mera, ali je pritisak na bolnice i dalje veliki, pa vlada poziva na izbegavanje nekontrolisanog druženja, poštovanje mera i ograničenja za pojedine aktivnosti.

Sa 1.354 PCR testa potvrđen je 191 slučaj, uz 14,1 odsto pozitivnih nalaza, a u bolnicama je umrlo još pet pacijenata, čime se broj umrlih povećao na 4.208. Prosečan broj potvrđenih zaraza u jednom danu za sedmodnevni period je 692, dok je aktivnih zaraza u zemlji trenutno 10.362, objavilo je ministarstvo zdravlja.

U bolnicama su trenutno 643 kovid pacijenta, 13 više nego dan ranije, od čega 158 na intenzivnoj nezi.

Današnjim danom ponovo je dopuštena nastava uživo na fakultetima po mešovitom hibridnom modelu. Od danas je dopušten i rad hotela i sličnih turističkih objekata, ali oni mogu da iznajme najviše 30 soba, a gosti moraju da budu testirani ili da su preležali kovid, pa je interes hotelijera relativno mali i nezadovoljni su kasnim otvaranjem turizma.

Odlukom vlade, od danas su u Sloveniji dopuštena i sva sportska takmičenja i treninzi, ali utakmice  moraju da se održavaju bez publike. Rekreativni sport je dopušten za grupe od najviše 10 ljudi, a toliko je i gornje ograničenje za prijavljene proteste i okupljanja u javnosti, što će kontrolisati policija.