U Sloveniji i dalje nestabilna situacija: Procenat pozitivnosti iznad 25 odsto

0
Foro: Profimedia

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.656 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nešto manje nego dan ranije, ali postotak novozaraženih i dalje je vrlo visok i iznosi blizu 25 odsto, objavljeno je u petak, prenosi N1.

Nastavlja se i rast broja hospitalizovanih i broja smrtnih slučajeva, zbog čega je vlada juče donela odluku o privremenom “lockdownu” koji će trajati najmanje nedelju dana.

Broj novih dnevnih zaraza nešto je manji nego dan ranije, kad ih je bilo do sada rekordnih 1.663, ali je postotak pozitivnih testova ponovo vrlo visok – 24,6 odsto.

Sa zarazama u poslednja 24 sata ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećan je na 19.307, od čega je 11.434 aktivnih slučajeva, u bolnicama se od kovida-19 leče 394 osobe, od čega je 67 na intenzivnoj nezi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Povećan je i broj preminulih u odnosu na jučerašnjih 210, pa ih je sada 214.

Incidencija zaraženosti iznosi 546, što znači da je bilo toliko novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od zadnjih 14 dana.

Zbog zabrinjavajućeg rasta broja zaraza slovenačka vlada je prošlle nedelje najpre ponovo proglasila delimični “lockdown” u epidemiološki  “crvenim” regijama, a u četvrtak restrikcije još zaoštrila, pa će iduće nedelje biti zaustavljen najveći deo javnog života, ali i deo ekonomskih aktivnosti u celoj državi, kako bi se eksplozivni rast širenja virusa pokušao zaustaviti.

Premijer Janez Janša rekao je juče da je vlada donela odlkuku po kojoj će se na najmanje nedelju dana zatvoriti svi ugostiteljski lokali, hoteli i trgovački centri, s izuzetkom onih koji nude nužne prehrambene proizvode, građevinski i tehnički materijal.

Zatvaraju se i đački i studentski domovi i najveći deo vrtića, a javni će saobraćaj raditi s trećinom kapaciteta.

Zatvaranje važii i za većinu sportskih aktivnosti, osim za registrovane sportiste, te za kozmetičke i frizerske salone.

Većina novih restriktivnih mera stupa na snagu u petak. I dalje važi zabrana napuštanja područja matičnih regija, a u krajnjem slučaju vlada na stolu ima i mogućnost zabrane kretanja izvan matičnih opština ako sadašnje restrikcije ne bi pokazale rezultat.

Vlada će o tome odlučivati idući četvrtak ili petak, kada će, zavisno od situacije, moći pooštriti ili ublažiti mere i odlučiti treba li ih produžiti na još jednu nedelju.