U Sloveniji i dalje nestabilna epidemiološka situacija: Procenat pozitivnosti iznad 30 odsto

0
Foro: Profimedia

Slovenija je u poslednja 24 sata registrovala 1.675 novih slučajeva koronavirusa, dok je od posledica virusa u toj zemlji, u poslednja 24 sata, preminulo pet osoba, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Ovime je nastavljeno vrlo kritično razdoblje epidemije zbog kog je u zemlji uvedeno zatvaranje od najmanje nedelju dana, prenosi N1.

Broj dnevnih zaraza manji je od rekordnih 1.961 u subotu, ali je procenat potvrđenih slučajeva u testiranoj populaciji najviši, gotovo 30 odsto, prenosi Hina.

I dalje se povećava broj obolelih u bolnicama u kojima je trenutno 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odeljenjima.

Slovenija je do sada registrovala 22.952 zaraženih i 240 preminulih od posledica COVID-19.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar doneo je uredbu kojom se za 14 dana obustavljaju sve zdravstvene usluge koje nisu hitne kako bi se prioritet dao obolelima od koronavirusa.

Najavio je da će u rad bolnica moći da uključi i privatni zdravstveni sektor s koncesijom, lekari pripravnici i specijalizanti.

U subotu su zatvorene sve prodavnice, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, teretane, bazeni, biskopi, kulturne ustanove, autoperionice.

I dalje je na snazi zabrana napuštanja stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, a od ponedeljka neće raditi vrtići.