U Skoplju osuđen otac koji je prodao kćerku za 6.000 evra u Sloveniju

0
Ilustracija. Foto: Profimedia

Krivični sud u Skoplju osudio je na sedam godina zatvora oca koji je prodao maloletnu kćerku u Sloveniju, saopštilo je danas Tužilaštvo Severne Makedonije.

Kako se navodi, optuženi T. D. je 2013. godine prisilio na brak svoju tada 17-godišnju kćerku i prodao je za 6.000 evra porodici u Sloveniji.

Tu maloetnicu je, ističe se, nova porodica tretirala kao predmet kupovine, zbog čega je nadležni sud u Mariboru u decembru 2015. osudio njenog supruga i njegove rodtelje i izrekao im efektivne zatvorske kazne.

O tom slučaju je slovenački javni tužilac obavestio Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije, koje je odmah započelo istragu protiv oca koji je prodao kćerku, a preko medjunarodne pravne pomoći obezbedjeni su dokazi i razmenjene informacije sa slovenčkim kolegama.

“U toku istrage je utvrdjeno da su roditelji momka dogovrili brak i da se otac maloletnice saglasio da nevestu da za novac čoveku kojeg prvi put vidi, a kada se maloletnica usprotivila optuženi je fizički napao i prisilio na brak”, navodi se u saopštenju Tužilaštva Severne Makedonije.

Prema presudi koju je objavio Osnovni krivični sud Skoplje, navodi se da je optuženi T. D. “proglašen da je kriv za počinjeno krivično delo ‘trgovina detetom’ i osudjen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina”. 

(Beta)