U Siriji izbili sukobi između sirijskih i turskih snaga: Ističe rok za povlačenje, a “Kurdi su još tu”

0
Foto Profimedia

Sukobi su danas izbili na severu Sirije izmedju snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada i turskih snaga, i to su prvi sukobi tih strana od 9. oktobra kada je počela turska ofanziva protiv sirijskih Kurda, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Turske snage su artiljerijom gadjale lokacije sa sirijskim snaga i to u selu al Asidija na tursko-sirijskoj granici, navela je opservatorija i dodala da su to “prvi sukobi” sirijskih i turskih snaga.

Za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama.

Kurdske narodne zaštitne snage nisu se još u potpunosti povukle iz pojasa na severoistoku Sirije koji treba da napuste, rekao je turski ministar odbrane.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar oglasio se nekoliko sati pre isteka roka za povlačenje predviđenog sporazumom predsednika Turske i Rusije.

“Izgleda da je teroristička organizacija narodne zaštitne snage još na području operacije ‘Izvor mira'”, rekao je Akar lisut Sabah.

On je dodao da borba protiv terorizma još nije gotova i da je Ankara svesna da se ona neće završiti, prenosi Rojters.

Prema sporazumu koji su pre nedelju dana u Sočiju postigli predsednici Putin i Erdogan, sirijske pogranične jedinice i ruska vojna policije traba da premeste kurdske snage i njihovo oružje 30 kilometara od granice sa Turskom do danas u 18:00 sati po lokalnom vremenu.

Nakon tog roka, ruske i turske snage će početi zajedničke patrole na području od 10 kilometara sa sirijske strane granice.

Prethodno je Ankara postigla sa SAD spprazum o primirju kojim je zaustavljena operacija “izvor mira” na severoistoku Sirije protiv Kurda koje Ankara smatra teroristima.

Turska tvrdi da je još oko 1.000 boraca u pograničnom gradu Manbidž i još 1.000 u obližnjem Tel Rifatu.

Ta dva grada se nalaze u zapadnom delu područja koje Turska želi da pretvori u “bezbednosnu zonu” u koju bi se vratile sirijske izbeglice iz te zemlje.