Čuveni novogodišnji vatromet u sidnejskoj luci biće nastavljen i ove godine, uprkos zabrinutosti zbog rizika od buke i požara koji su aktuelni u Australiji.

Premijer Australije, Skot Morison saopštio je da će kultnog vatrometa za Novu godinu u Sidneju biti, uprkos krizi u kojoj se se zemlja našla zbog katastrofalnih požara.

Gradska skupšina u Sidneju, prvom velikom gradu na svetu, u koji stiže Nova godina, odobrila je vatromet, ali su vatrogasne službe upozorile da bi on mogao da bude otkazan, ako budu proglašeni uslovi katastrofe.

„Svet gleda u Sidnej svake godine i može da vidi našu strast, našu živost, naš uspeh“, istakao je Morison.

On je dodao da ne može da zamisli bolji trenutak od aktuelne krize da se svetu pokaže koliko je Australija pozitivna i optimistična zemlja.

Više od 250.000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj se poziva na otkazivanje velikog tradicionalnog vatrometa u Sidneju za doček Nove godine i predlaže da se sredstva za tu namenu upotrebe za borbu protiv požara koji prete tom gradu, prenosi N1.

U peticiji se podseća da je prošle godine na vatromet u Sidneju potrošeno četiri miliona dolara. Međutim, gradonačelnica Sidneja Klover Mur, rekla je da se vatromet neće otkazivati. 

Ona je rekla da deli zabrinutosti sa onima koji su potpisali peticiju, ali da je vatromet planiran 15 meseci unapred i da je već potrošen značajan deo budžeta. 

„Ne možemo da otkažemo vatromet, ali čak i da možemo to ne bi imalo veliku praktičnu korist“, rekla je Mur. 

Linda Mekormik, koja je otvorila veb stranicu za peticiju, kaže da i druge zajednice u Australiji otkazuju vatromet i planiraju da proslave Novu godinu na druge načine.

Australija se poslednjih meseci bori protiv šumskih požara usled rekordno visokih temperatura i suše. Najgore je pogođena država Novi Južni Vels u kojoj se nalazi Sidnej. U ovoj državi aktivno je i sada oko 100 požara. 

Gradić Balmoral, jugozapadno od Sidneja, praktično je uništen u požaru 22. decembra, a svi putevi prema gradu su zatvoreni, navodi BBC.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.