U Severnoj Makedoniji vanredni parlamentarni izbori 15. jula: Kampanju obeležili sukobi Zeava i Mickoskog

0
Foto: Profimedia

U Severnoj Makedoniji u ponoć se završava predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore koji će biti održani u sredu 15. jula i počinje trodnevna tišina.

Dvadesetodnevnu kampanju, koja je počela odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, obeležila je oštra retorika, optužbe, uvrede i svakodnevno objavljivanje tajno snimanih razgovara funcionera dve najveće partije, vladajućeg levog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i opozicionog konzervativnog VMRO DPMNE.

Ti snimci koji bi trebelo da kompromituju lidere dve suprotstvaljene partije, SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i njihove saradnike, objavljivani su na Jutjubu i prenošeni u medijima, a autor je ostao anoniman.

Prema analizi građanske organicije “Civil”, kampanja za 10. parlametarne izbore je bila “veoma prljava, uz svakodnevnmo širenje lažnih vesti i dezinformacija, kleveta, verbalnog nasilja, uvreda i govora mržnje”.

Kampanja prvi put, zbog epidemije COVID-19, nije imala uobičajene velike stranačke skupove, a na manjim okupljanjima sa građanima su uglavnom poštovane epidemiološke mere. 

Koalicija SDSM i manje albanske partije Besa, “Možemo”, je kampanju bazirala na tome što je u poslednje dve i po godije uradila vlada u evroatlantskoj integraciji Severne Makedonije i na ekonomskom planu, dok je koalicija oko VMRO DPMNE, nazvana “Obnova Makedonije”, osim obećanja ekonomskog boljitka, insistirala na nacionalnim temama i optuživala suparničku koaliciju za izdaju.

Najveća partija Albanaca DUI je prvi put izašla sa idejom za premijera Albanca i oko toga bazirala kampanju.

Tu ideju su odmah odbacile makedonske partije, ali i stranke albanske opozicije, dok je bivši premijer i lider SDSM Zoran Zaev poručio da je vreme da njegov partner u koalicionoj vladi DUI ode u opoziciju, ponovivši to na jednom od skupova i na albanskom jeziku.

Izbori u Severnoj Makedoniji će prvi put trajati tri dana zbog pandemije koronavirusa. U ponedeljak će glasati oboleli od tog virusa koji su se prijavili, drugi dan je namenjen nemoćnim, bolesnicima i zatvorenicima, dok će u sredu na izborni dan glasati svi ostali punoletni građani.

Izbori 15. jula će početi u 7.00 i trajti dva sata duže – do 21.00, kako bi se izbegle gužve zbog usporenog glasanja zbog protokola za sprečavanje epidemije. Glasači će birati između lista 15 kolacija i partija, a pravo glasa imaju 1.814.263 birača.

(Beta)