“U septembru prosečno 1.100 ljudi umiralo svakog dana od virusa”: U Indiji više od 100.000 smrtnih slučajeva zbog korone

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Indija je danas premašila 100.000 potvrđenih smrtnih slučajeva od Kovid-19, što je skoro deset odsto od ukupnog broja umrlih u svetu, i sada je na trećem mestu, iza SAD i Brazila.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je ukupan broj zaraženih veći od 6,4 miliona sa 79.476 novih infekcija.

Vlada premijera Narendre Modija, suočena s padom ekonomije posle uvođenja strogih mera karantina kako bi obuzdali širenje virusa krajem marta, nadomak je potpunog otvaranja zemlje.

Septembar je bio najgori mesec u Indiji, jer je svakodnevno broj novozaraženih i umrlih bio najveći od bilo gde drugde u svetu. Skoro  41 odsto od ukupno zaraženih i 34 odsto od ukupno umrlih od Kovida-19 prijavljeno je u septembru, pri čemu je skoro 1.100 Indijaca umiralo u proseku svakog dana od virusa.

Stručnjaci tvrde da je stvaran broj preminulih sigurno veći nego što zvanični podaci pokazuju. Oni ističu da je u mnogim slučajevima smrtni ishod pripisivan drugim uzrocima, naročito u prvim danima pandemije, kada je obim testiranja na koronavirus bio jako mali.

U sredu je i američki predsednik Donald Tramp, tokom prve predsedničke debate, takođe sugerisao da Indija nedovoljno izveštava o smrtnim slučajevima.