Ne samo da će Niki Minaž nastupati u Saudijskoj Arabiji, ultrakonzervativnom kraljevstvu koje je decenijama imalo tapiju na zabavu bilo koje vrste, već će žene koje budu odlučile da prisustvuju koncertu na sportskom stadionu Kralj Abdulah – a i to im je odskora dozvoljeno – morati da budu pokrivene.

O reputaciji Niki Minaž kao provokativne umetnice je izlišno govoriti posle hitova poput čuvene „Anakonde“ u kojoj repuje o svojoj „velikoj debeloj“ pozadini, muzičkih spotova u kojima je uglavnom obnažena, tverkuje i izgovara svakakve prostakluke. Niki Minaž je žena iz slobodnog sveta, jedna od najvažnijih crnih žena u svetu repa i muzičke industrije an ženeral, dobitnica nebrojeno nagrada i, pre svega, borkinja za ženska prava.

Na prvi pogled ova odluka Saudijske Arabije deluje progresivno, i tako bi možda i bilo da su Saudijke slobodne da na koncert 18. jula dođu kako im je volja, ali već na drugi pogled biva jasno da je saudijska vlada u najmanju ruku licemerna. Reakcije na društvenim mrežama u širom su rasponu od šoka i radosti do žestokih kritika i razočaranosti, a video objavljen na Tviteru u kojem jedna Saudijka sa maramom na glavi optužuje saudijsku vladu za licemerje pošto poziva Niki Minaž da nastupa, a od žena koje žele da dođu na koncert traži da nose duge haljine , abaje, pogledan je skoro 40.000 puta. Većina Saudijki pokriva i kosu i lice.

„Ona će da vrti dupetom i sve njene pesme su nepristojne i o seksu i onda mi kažete da nosim abaju“, kaže Saudijka na Tviteru. Na koncertu su, naravno, u skladu sa saudijskim zakonom zabranjeni alkohol i droga, a organizatori su saopštili da će koncert prenositi MTV.

Tokom poslednjih nekoliko meseci u Saudijskoj Arabiji nastupali su Maraja Keri, Enrike Iglesijas, Black Eyed Peas, Šon Pol i didžejevi Dejvid Geta i Tiesto. Sve to uprkos žestokoj osudi usmerenoj prema saudijskoj vladi nakon ubistva Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Koncerti su, istina, veliki napredak u odnosu na pređašnje situacije kada saudijska policija za moralnost nije dozvoljavala ni glasniju muziku, ali rodna segregacija u ovoj zemlji i dalje je prisutna u restoranima, kafićima, školama i fakultetima. Nije dovoljno što je Saudijkama konačno dozvoljeno da voze i odlaze na koncerte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.