U Sarajevu uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim stanovništvom

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

(Beta) – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su danas na području Sarajeva pet osoba koje se terete za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilnim stanovništvom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete za zločine nad nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni počinioci ubistava, navodi se u saopštenju.

Prema prikupljenim dokazima Tužilaštva BiH, uhapšeni su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije BiH i odgovorni su za zločine počinjene nad više od stotinu žrtava.

Osumnjičeni su za nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje, teranje zarobljenika na prisilan rad, kao i nanošenje telesnih i duševnih ozleda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posledice.

U ovom predmetu, kako je saopšteno, ostvarena je značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama Srbije, s obzirom da se jedan broj žrtava nalazi izvan BiH.