U Sarajevu preminuo Želimir Altarac Čičak

1
Screenshot YouTube

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u subotu, 27. marta, preminuo je Želimir Altarac Čičak, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih kreatora sarajevske muzičke pozornice.

Informaciju je na svom Fejsbuk profilu potvrdila njegova supruga Edina Gugać.

Želimir Altarac Čičak rođen je 1947. godine u Sarajevu. Još kao učenik Prve gimnazije u Sarajevu organizovao je razne kulturno-zabavne programe i koncerte i u to vreme bio najbolji voditelj koncerata “in live”.

Altarac je bio pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promoter i organizator velikih rok spektakala, publicista i animator rok kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Najuspešniju saradnju ostvario je s grupom Indexi, odnosno s gitaristom Slobodanom Bodom A. Kovačevićem.

Uradio je tekstove za neke od ključnih pesama Indexa, kao što su “Negdje na kraju u zatišju” i “Svijet u kome živim”.

Kao novinar i muzički kritičar počinje da objavljuje tekstove 1973. godine u Našim danima, da bi kasnije sarađivao sa svim listovima u Sarajevu, kao kolumnista VEN-a”, Večernjih novina, Svijeta, Oslobođenja, beogradskog Džuboksa i Roka.

Želimir Altarac Čičak prvi put se oglašava kao DJ i voditelj muzičkih emisija 1974. godine na Radio Sarajevu (“Pop Orion”).

U sarajevskom Domu mladih delovao je od 1984. do 1992. godine kao urednik muzičkih programa.

Čičak je i tokom ratnih godina u Sarajevu organizovao koncerte u klubu Sloga te vodio mnoge muzičke emisije.

Posebnu pažnju je izazvao njegov koncert “Give Peace A Chance” u okviru tradicionalne manifestacije “Sarajevska zima”, a na kojem su 1993. godine nastupili gotovo svi muzičari koji su tada ostali u Sarajevu.

Objavio je knjigu “Anitkvarnica snova” autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske, bosanskohercegovačke i bivše SFRJ pop-rok scene od početka 60-ih pa sve do današnjih dana.

1 KOMENTAR

  1. Jos jedan iz plejade sarajevske raje ode na put bez povratka. Veliko postovanje za njegov trud i doprinos nasem gradu.

Comments are closed.