U samo tri opštine u Srbiji bez zaraženih koronavirusom: Šta im je zajedničko?

1
Foto: Profimedia

U Srbiji su od početka epidemije koronavirusa potvrđena 9.454 slučaja COVID-19, uz 193 smrtna ishoda, a u samo tri opštine nije registrovan nijedan oboleli od opakog virusa. Zajedničko im je i to što su sva tri mesta u Vojvodini i što imaju manje od 25.000 stanovnika, preneo je N1.

Kanjiža – mesto u kojem živi 25.000 stanovnika nalazi se petnaestak kilometara od graničnog prelaza Horgoš. Za razliku od susedne opštine Novi Kneževac, od koje je deli samo reka Tisa, Kanjiža je imala sreću da kroz pandemiju koronavirusa prođe bez ijednog potvrđenog slučaja zaraze.

Žitište – smrtonosni virus nije ušao ni u banatsku varoš čiji centralni trg krasi statua čuvenog američkog boksera italijanskog porekla Rokija Balboe. Za svaki slučaj, Štab za vanredne situacije opštine u kojoj živi 17.000 stanovnika preporučio je sugrađanima da lokalnoj policijskoj stanici prijave posete, odnosno boravak u njihovim domaćinstvima osoba sa drugih teritorija naše zemlje.

Mali Iđoš – koronavirusu odoleva i mesto sa nepunih 12.000 žitelja, udaljeno svega desetak kilometara od Bačke Topole, u kojoj je 6. marta zabeležen prvi slučaj COVID-19 u Srbiji. Srećom, zaraženi je odmah prijavio pojavu prvih simptoma, pa se na vreme suzbilo širenje virusa primenom mera karantina zaraženog i osoba s kojima je bio u neposrednom kontaktu.

1 KOMENTAR

Comments are closed.