U SAD tokom marta otvoreno blizu milion radnih mesta: “Borba je daleko od završene. Napredak za koji smo se toliko teško borili, može da se preokrene”

0

(Beta-AP) – Američki poslodavci dodali su 916.000 radnih mesta u martu što je znak da se nastavlja održivi oporavak od pandemijske recesije uz ubrzanje vakcinacija, isplatu čekova iz paketa pomoći i sve većem broju ponovo otvorenih firmi.

Mesečno povećanje broja zaposlenih u martu, najveće od avgusta prošle godine, skoro je duplo veće nego u februaru kada je dodato 468.000 radnih mesta, saopštilo je danas Ministarstvo rada danas.

Stopa nezaposlenosti je opala sa 6,2 odsto na šest odsto.

Prošlog meseca zapošljavanja je bilo širom privrede: restorani, hoteli i barovi – sektor koji je panemija najviše oštetila, dodali su 216.000 radnih mesta, građevinske kompanije, potpomognute boljim vremenskim uslovima posle nevremena u februaru, otvorile su 110.000 radnih mesta, industrijski proizvođači 53.000, a profesionalne i poslovne usluge koje uključuju dobro plaćene oblasti kao što su inženjering i arhitektura, imaju 66.000 nvih radnih mesta.

Uz to je ohrabrujuči znak što se oko 500.000 žena vratilo i našlo posao, delom i zbog ponovnog otvaranja škola širom SAD. Žene su nesrazmerno napustile posao ili su prestale da ga traže tokom pandemije, u mnogim slučajevima jer su morale da brinu o deci koja su školu pohađala od kuće, putem interneta.

Ipak čak i sa znatnim prošlomesečnim povećanjem broja radnih mesta, u američkoj privredi je i dalje osam miliona radnih mesta manje nego što ih je bilo pre izbijanja pandemije pre nešto više od godinu dana.

Ali, očekujući da će oporavak da ojača, mnogi prognoziraju da će biti dovoljno zapošljavanja narednih meseci da se do kraja ove godine povrate sva izgubljena radna mesta.

Kako navodi agencija AP, vraćanje svih tih radnih mesta će biti izazovan posao.

“Možemo se radovati ovim ciframa ali nas još čeka puno posla. Milioni radnika još treba da se vrate na svoje poslove”, rekla je Džejn Outs, bivša zvaničnica ministarstva rada.

Bolji izgledi za tržište rada usledili su posle godine neviđenih gubitaka, talasa infekcija koronavirusom i zatvaranja malih preduzeća.

Brojni znaci ukazuju na to da se privreda poboljšava. Poverenje potrošača u martu dostiglo je najviši nivo od kada se pojačala pandemija.

U studiji je utvrđeno da je prerađivačka industrija porasla u martu najbržim tempom od 1983. godine, brže se sprovodi vakcinacija, mada je porastao broj novih potvrđenih slučajeva infekcije u odnosu na niže nivoe proteklih nedelja.

U izjavi posle objavljivanja novih podataka o radnim mestima, predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da to pokazuje da finansijski paket pomoći koji obuhvata čekove od po 1.400 dolara za većinu odraslih, već podstiče privredu.

Da bi se održao uzlazni trend, Bajden je naglasio da je potrebna dalja pomoć u obliku paketa infrastrukture koji je njegova administracija predstavila ove nedelje.

“Borba je daleko od završene. Napredak za koji smo se toliko teško borili, može da se preokrene”, upozorio je Bajden.