U RS propalo 1.300 doza ruske vakcine zbog nestanka struje: Odgađa se revakcinacija cepivom Sputnjik V

0

 (Beta) – Institut za javno zdravlje Republike Srpske je od Doma zdravlja u Prijedoru zatražio informaciju o prekidu revakcinacije osoba starijih od 65 godina, odnosno kako je došlo do prekida hladnog lanca, zbog čega je propalo više od 1.300 doza ruskih vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa.

Ranije danas je iz prijedorskog Doma zdravlja saopšteno da je 1.300 doza ruskih vakcina propalo, jer je zbog učestalog nestanka struje prekinut hladni lanac. 

Iz Instituta su naveli da su domovi zdravlja u Republici Srpskoj odgovorni za sprovođenje vakcinacije stanovništva na svom području.

“U skladu sa tim, očekuje se da Dom zdravlja Prijedor i lokalna zajednica utvrde okolnosti u kojima se sprovodi vakcinacija građana protiv kovid-19 i preduzmu sve potrebne mere kako bi se vakcine adekvatno čuvale, a za stanovništvo ogranizovao nesmetan proces imunizacije”, naveli su iz te institucije.

Podsetili su da su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravlje RS obezbedili sve što je potrebno za nesmetano odvijanje vakcinacije protiv koronavirusa.

Istaknuto je da odgađanje vakcinacije drugom dozom neće ugroziti stvaranje zaštite organizma i konačni efekat vakcinacije.

“Zaštitno dejstvo vakcine se počinje uočavati već nakon 14 dana od prve doze. Pojedini proizvođači su objavili procene da se, u izuzetnim situacijama, može produžiti period između dve doze vakcine”, naveli su iz Instituta.