U regionu se traži preko 10.000 lica nestalih u sukobima devedesetih

1
Foto: Profimedia / Ilustracija

U Srbiji se obeležava Međunarodni dan nestalih lica, a prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta u regionu se traži još 10.167 lica nestalih tokom sukoba devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

Od tog broja, u Hrvatskoj se traži 1.998 lica, u Srbiji na Kosovu i Metohiji 1.653 i u Bosni i Hercegovini 6.516, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će Srbija nastaviti da čini sve kako bi se sudbina nestalih, bez obzira na nacionalnost, rasvetlila, a njihovim porodicama omogućilo da svoje bližnje ožale na dostojanstven način.

Đurić je istakao da “bol porodica ne sme da bude talac nerešenih i neskladnih političkih odnosa”.

“Utvrđivanje istine o nerasvetljenim sudbinama 1.653 osobe posle sukoba na Kosovu jeste obaveza čitavog društva- srpskog i albanskog- jer bez toga stranice tragične istorije, obeležene neprijateljstvom, stradanjima i patnjama, neće moći da budu zatvorene”, navodi u pisanoj izjavi Marko Đurić.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za rešavanje pitanja nestalih Veljko Odanović rekao je za RTS da “ne postoji svuda i uvek spremnost da se razgovara o ovoj temi. Informacije koje imamo u ovom trenutku su nedovoljne da bismo mogli da dobijemo odgovore šta je sa još 10.167 nestalih osoba”.

da “ne postoji svuda i uvek spremnost da se razgovara o ovoj temi. Informacije koje imamo u ovom trenutku su nedovoljne da bismo mogli da dobijemo odgovore šta je sa još 10.167 nestalih osoba”.

On je istakao i da se traži otvaranje arhiva od onih koji ih poseduju.

“Nisu arhive samo u Beogradu. Arhive su i u Sarajevu, Zagrebu, Prištini, ali i u NATO-u, kod kontigenata KFOR-a i u OEBS-u. To su arhive koje mogu da pomognu sa informacijama o mestima stradanja i mestima sahranjivanja, o događajima koji su nama važni da bi ovaj proces mogao da dobije na intenzitetu”, kaže Odalović.

Danas, 30. avgusta, kao i svake godine, ukazuje se na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Međunarodni komitet Crvenog krsta, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i Akademija primijenjenih nauka u Rijeci u saradnji sa Koordinacijom srpskih udruženja, organizuju izložbu video radova studenata na temu nestalih lica pod nazivom “Empatija” koja će trajati do 9. septembra.

Danas će biti održana i svečanost u Skupštini grada Beograda, gde će se prisutnima obratiti i Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.