Više od 12.000 dece poginulo je u oružanim sukobima u svetu u toku prošle godine, što je rekordan broj, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Oružane grupe nastavljaju da čine prekršaje kada su deca u pitanju, ali zabeležen je značajan porast i prekršaja vlada i međunarodnih snaga u poredjenju sa 2017. godinom, navodi se u godišnjem izveštaju UN, prenosi AP.

Grupe za ljudska prava, medju kojima i Hjuman rajts voč, oštro su reagovale pošto se koalicija u Jemenu predvodjena Saudijskom Arabijom, i dalje nalazi na listi zemalja koje navodno imaju mere za zaštitu dece na terenu, prenosi Tanjug.

Grupe smatraju da je u Jemenu primećen veći broj dečjih žrtava, za koje su direktno odgovorni i vojnici te koalicije.

„Koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom je od 2015. godine počinila užasne prestupe protiv dece u Jemenu i nema nikakvih dokaza da ispravljaju stvari. Time što su se još jednom našli u ‘ne tako lošoj’ kategoriji ozbiljnih reformatora, generalni sekretar (Antonio Gutereš) izrugao se ovom izveštaju“, izjavio je zvaničnik Hjuman rajts voča Luj Šarbone.

Programska direktorka Hjuman rajts voča Adrijan Lapar izjavila je da pohvala „praznih obećanja“ saudijske koalicije „skriva opasne posledice rata protiv dece i ignoriše činjenice na terenu“.

Takodje je ukazala da se Kamerun i Ukrajina ne nalaze u izveštaju.

Gutereš je izjavio da je veoma zabrinut zbog brojnih i ozbiljnih prestupa protiv dece u toku 2018. godine, a naročito zbog velikog broja žrtava.

U toku 2018. godine zabeležen je najveći broj dečjih žrtava i povreda od 2005. godine, otkad se statistika prati.

Najviše stradale dece u 2018. godini bilo je u Avganistanu, gde je poginulo 3.062 deteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.