Zaposleni u Prvoj beogradskoj gimnaziji nezadovoljni su što im je ukinuto odeljenje društvenog smera, a uveden računarski, i danas održavaju protest upozorenja. Ukoliko Ministarstvo prosvete ne odluči da vrati to odeljenje, kažu, stupiće u štrajk. Predsednica sindikata škole Milka Kućerović je kazala da ih Ministarstvo nije obavestilo o promeni.

U Prvoj beogradskoj gimnaziji ukinuto je odeljenje „društvenjaka“ i umesto toga uvodi se računarski smer. Zaposleni u školi tvrde da će to dovesti do potpunog ukidanja tog smera.

„Nastavničko veće Prve beogradske gimnazije donelo je u decembru odluku o upisu učenika u prvi razred za školsku 2019/2020. godinu. Odluka je bila da smo želili da upišemo tri odeljenja društveno-jezičkog smera, pet odeljenje prirodno-matematičkog smera i jedno informatičko odeljenje, koje se tretira kao odeljenje sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Niko od nas nije proveravao odluku o upisu, kada je objavljeno, koleginica je slučajno videla da je nama smanjeno jedno odeljenje jezičkog smera, a povećano jedno informatičkog smera“, kazala je Kućerović u Novom danu na N1.

Ona je naglasila da ih Ministarstvo prosvete nije obavestilo o tome. Dodaje da se za više od 30 godina, koliko ona radi u školi, nije desilo da se preinači odluka Nastavničkog veća.

„Nas zanima kako je došlo do toga da se preinači odluka Nastavničkog veća, ko je to uradio, kad su planirali da nas obaveste, jer smo mi to sasvim slučajno saznali“, upitala je Kućerović.

Danas se u školi održava štrajk upozorenja, prvi časovi u obe smene neće biti održani, rekla je predsednika sindikata, a ako ne dobiju nikakav odgovor iz Ministarstva, najavljuje i štrajk nastavnika uz minimum procesa rada.

„Pre dve godine smo pristali na to jedno računarsko odeljenje, prošle godine pojavili su se ta dva odeljenja, nas niko nije pitao, mi nismo ni bili protiv, ali već se tada pojavljivao problem prostora. Niko zaista nema ništa protiv te dece u informatičkim odeljenjima, to su grupe od po 20 učenika, idila za rad. Ali ne možemo da dozvolimo da se na uštrb gimnazijskih odeljenja uvodi odeljenje jedne srednje stručne škole“, kazala je Kućerović.

To da ta odeljenja nemaju veze s gimnazijom pokazuje i činjenica da deca iz tih odeljenja polažu poseban maturski ispit, kao stručna škola, a dodaje, nedavno je na takmičenju iz istorije učenik računarskog odeljenja osvojio jedno od prva tri mesta, ali je bio na spisku stručnih škola, a ne gimnazije.

Predsednica sindikata Prve beogradske gimnazije kaže i da nastavnici strahuju da će se broj društvenih smerova smanjivati i dalje.M

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, je u Novom danu rekao da je o promeni o upisu nastavnike gimanzije trebalo da obavesti direktor, a ne Ministarstvo.

„Direktor je trebalo da sazove sednicu nastavničkog veća i kaže – ove godine nam je odobreno toliko i toliko odeljenja. Forum je izdao saopštenje da je ovakav postupak atak na gimnazijsko obrazovanje. Ja vas sada pitam – da li postoji gimnazija bez latinskogi bez drugog stranog jezika. Ovo računarsko odeljenje je upravo takvo, ono nema veze s gimnazijom….Gimnazija daje široko obrazovanje, sa IT odeljenjem, mi uvodimo srednju stručnu školu u gimnazije“, kazao je Markov.

Smatra da je Prvoj gimnaziji treba vratiti odeljenje društvenog smera, a računarska odeljenja otvarati u srednjim tehničkim školama, gde za to postoji i tehnička opremljenost, a i stručan kadar.

„Ovo što se danas desilo Prvoj beogradskoj gimnaziji može da se sutra desi bilo kojoj gimnaziji“, naglasio je.

Dodaje i da „društveno-jezički smer razvija kritičku svest, pa se možemo zapitati i zašto se ide protiv tog smera“.

Komentara

 1. Mile
  5. juna 2019. 16:06

  Ma samo neka tipkaju deca, ko šiša Šekspira i Lazarevića, Ničea i Mikelanđela. Neverovatno je koliko ovo društvo ne vodi računa o zdravom razvijanju ličnosti.

  1. Tomas
   6. juna 2019. 23:45

   Od Ničea, Lazarević i Šekspira, u ovoj zemlji, mogu da žive samo prodavci polovnih knjiga.

 2. Nenad
  6. juna 2019. 08:12

  Pa sta sad hoce koliko samo skoluju kadrova za koje nikada posla biti nece a nedostaju zanatlije, IT kadrovi i mnoga druga zanimanja . Zar vi mislite da ce moci da se doveka zaposlajvaju pradavaci magle , sto kod nas sto u svetu . Pa gde ce svi ti sa drustvenih smerova da rade , gde i ko ce da ih plati i kako . A sa druge strane i nasa drzava i ostali vape za gradjevinarima, zanatlijama, inzinjerima, bravarima, zavarivacima, kalemarima i tako dalje .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.