U proseku oko funte po glavi stanovnika: Kako zarađuje kraljevska porodica?

0

Prošle godine je britanska kraljica potrošila 47,4 miliona funti na kraljevsko osoblje, održavanje domaćinstva, putovanja i ostale troškove, prenosi Blic, pozivajući se na istraživanje koje je odradio “Business Insider“.

Popularnost kraljevske porodice je engleski brend na kojem dobro zarađuje i država, kao i plemstvo. U 2017. godini izračunato je da je kraljevska porodica doprinela britanskoj ekonomiji sa 1,8 milijardi funti, uključujući 550 miliona funti od turizma.

Ali kraljevsko domaćinstvo je skupo za održavanje.

Jedan od glavnih izvora prihoda kraljici Elizabeta II je državna podrška, odnosno “Suvereign Grant”. Time se finansiraju njene zvanične dužnosti, uključujući putovanja, zabavu i održavanje palate.

Suvereign Grant je javni novac, ali ne odvaja svaki poreski obveznik svoj deo za njega.

On se finansira profitom iz nekretnina i portfolija vrednog 13 milijardi dolara (Crown Estate), odnosno iz “poseda krune”, koji je tehnički u vlasništvu vladajućeg monarha. Ali kraljevska porodica ne zadržava sav profit od tih prihoda.

Prihod prvo ide u državnu kasu, koja potom isplaćuje porodici Suvereign Grant.

U idućoj deceniji kraljica će primati po 25 odsto profita od kraljevskog poseda svake godine, što je povećanje od 15 odsto od količine koju je prethodno dobijala.

U 2019. to će iznositi oko 82 miliona funti. Najviše od povećanih izdvajanja otići će na obnovu Bakingemske palate.

Ako se taj novac raspodeli na malo više od 66 miliona Britanaca, to bi značilo da će ih kraljevska porodica koštati malo više od funte po glavi stanovnika.

No to nije sav novac koji dobija i ima kraljica. 

Izračunati njeno bogatstvo nije lako. Nedavna procena je bila da “vredi” oko 370 miliona funti, skoro pola milijarde dolara.