U porodičnom nasilju ubijeno 28 žena u Srbiji ove godine: “Žrtve najčešće ne mogu da napuste nasilnika jer nisu finansijski obezbeđene”

1

Samo u toku ove godine, do novembra, ubijeno je 28 žena, saopštio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je podsetio na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima, a sve povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. On kaže da posebna pažnja treba da bude posvećena sprečavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja žena na selu, žena sa invaliditetom i Romkinja, kao i razvoju usluga u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi vidovi podrške za prijavljivanje nasilja, kao i pomoći za njihovo osamostaljivanje.

Pašalić je dodao da je veliki problem to što žene žrtve nasilja najčešće nisu u mogućnosti da sa svojom decom napuste nasilnika jer nisu finansijski obezbeđene. On tvrdi da u najvećem broju slučajeva nadležni organi ne sarađuju na adekvatan način kada je reč o kažnjavanju nasilnika, a jedino sistemski i pravovremeni postupak će sprečiti nasilnike da deluju, naveo je u saopštenju. Zaštitnik građana je dodao da se broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad mora prilagoditi broju korisnika, a posebno broju slučajeva nasilja i slučajeva u oblasti zaštite dece, što je ključni preduslov za efikasnu borbu protiv nasilja prema ženama.

Zaštitnik građana je naveo da do danas nije našao sluha kod nadležnih organa za pokretanje inicijative “Učinimo nasilje vidljivim”, pomoću koje bi se obezbedili kvalitetni medicinski dokazi, koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika.

1 KOMENTAR

  1. Policija je uvek na strani nasilinika. Zena je luda ili mnogo laje a inspektori prepicavaju slucaj u jutrnju kaficu kolegama ko je bio i kakav je utisak ostavio na njih. Ako je neko od intelčektualaca mora da se zataska a sta zena da radi sa decom da se ubije ili da je salju u Lazu ili da tako jadnog nasilnika ostrane od kuce koji je mator bolestan a on laze li laze a ko ce verovati muskom ako ga taj isti taka ispituje i samnom je bil o tako V R B A S

Comments are closed.