U Poljskoj počelo rušenje spomenika iz perioda Sovjetskog saveza

1
EPA-EFE/Tomasz Gzell POLAND OUT

(Beta-AP) – U Poljskoj je danas počelo rušenje spomenika vojnicima Crvene armije iz perioda Sovjetskog Saveza.

Uklanjanje spomenika u Bžegu na jugozapadu Poljske deo je dužeg napora zemlje da se iz javnog prostora uklone komunistički simboli.

Poljsku su, kao i neke od njenih suseda na početku Drugog svetskog rata napali i okupirali nacistička Nemačka i Sovjetski Savez. Poljska je do 1989. godine bila deo Istočnog bloka pod dominacijom SSSR.

Portparol poljskog istorijskog instituta Rafal Leskijevič rekao je da je u martu, kada je objavljena odluka o uklanjanju sovjetskih spomenika, u zemlji bilo njih 60, a spomenik u Bžegu je 24. po redu koji se ruši.

Leskijevič je naveo da je zbog napada Rusije na Ukrajinu važno ukloniti takve spomenike, ali i zbog toga što to zahteva poljski zakon iz 2015.

“Nemoguće je držati takve spomenike u javnoj sferi”, rekao je Leskijevič.

On je dodao da se očekuje se da će radovi na demontaži spomenika u Bžegu trajati nekoliko dana.

Ranije ove nedelje, Letonija je uklonila sovjetski spomenik u prestonici Rigi. Nedelju dana ranije, jedan takav spomenik uklonila je i Estonija.

1 KOMENTAR

  1. fsizam je na djelu sve vise.nebi se cudio da sutra balticke zemlje i otpad od rusije spreme docek hitleru.izgleda mi da gore od zelje a i zive za takav dan.pokazuju se gori od stoke po ponasanju prema istoriji.sramota me sto mi je otac porijeklom poljak.

Comments are closed.