“U politici ne može da se zaradi stan ili kuća osim ako se krade”: Šta može da donese novi Zakon o poreklu imovine

1
Foto: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će se Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu baviti imovinom za koju ne može da se dokaže da je stečena na zakonit način. Kod poreskih obveznika gde se vidi da je za tri godine uzastopno stečena imovina veća od 150 hiljada evra, oni će morati da dokažu da su imovinu stekli u skladu sa zakonom.

Stefanović je rekao da će za imovinu za koju nema dokaza kako je stečena biti određena poreska stopa od 75 odsto, i odgovorio je na pitanja postavljana u javnosti da porez neće biti 100 odsto da ne bi ličilo na konfiskaciju, ali da porez neće biti ni niži jer bi to izgledalo kao legalizacija kriminala.

Ministar je rekao da država uspostavlja čvrst antikorupcijski mehanizam i da će svaki građanin moći da dođe pod udar provere imovine.

Poslanici vlasti, uz sitne sugestije, najavili su da će podržati ovaj Zakon, dok su poslanici Srpske radikalne stranke zatražili povlačenje zakona iz skupštinske procedure, jer je reč o protivpravnom i bezumnom tekstu koji će svakako pasti na Ustavnom sudu.

Čulo se i da je predloženi zakon predizborna demagogija koja se nudi biračima.

Stefanović, obrazlažući zakon pred poslanicima, najavio da će biti formirana posebna organizaciona jednica Poreske uprave, koje će morati da dokaže nelegalno poreklo imovine, a šefa te jedinice imenovaće direktor Poreske uprave na predlog ministra finansija. Zaposleni će morati da prođu posebne bezbednosne provere.

“Svaki građanin može doći pod udar provere imovine, s obzirom da je formulacija na neki način pozajmljena iz građanskog prava – da se učini verovatnim. Dakle, ne mora da postoji osnovana sumnja ili sumnja…”, objasnio je Stefanović i dodao da je obaveza Poreske uprave da potpuno ravnomerno i pravično obavlja kontrolu.

Ministar je naglasio i da će ukoliko zakon bude usvojen, na zahtev te posebne jedinice svi drugi državni organi moraće da daju sve podatke Poreskoj upravi.

“Zakon je predvideo i mehanizam krivičnog postupka i oduzimanja imovine, ako se utvrdi da potiče iz krivičnog dela i pranja novca”, objasnio je Stefanović.

“Ovo je protivpravan i bezuman tekst jednog zakonskog projekta koji ne može da opstane u našem pravnom sistemu i mora pasti na Ustavnom sudu. Nije prvi put da se donosi ovakav zakon. Mi se sećamo pljačkaškog dosmanlijskog režima, na čelu sa Zoranom Đinđićem, kojima nije trebao zakon“, rekao je Vojislav Šešelj, lider SRS, podsećajući da je taj režim otimao bogate ljude i naplaćivao reket, a po Zakonu o oporezivanju ekstra profita samo su Karićima oteli 90 miliona evra u jednom cugu.

On je poručio da bi, ako bi se predloženi zakon sprovodio dosledno moralo krenuti od bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, od crkve čiju je izgradnju finansirao, kuće u Bajčetini, dve kuće pored Save na Novom Beogradu i „pet miliona evra ukradenih preko fondacije Dragice Nikolić“.

Šešelj je pomenuo i ministre za građevinu i saobraćaj Zoranu Mihajlović i za zdravstvo Zlatibora Lončara i njihovu imovinu, i konstatovao da je Stefanović žrtvovan kada je poslan da obrazlaže „nebulozni predlog zakona“.

“Ako hoćete ovo da sprovedete dosledno morte kreneti od sopstvenih ljudi”, naveo je Šešelj, podsećajući da je i Đinđić zbog toga odustao od zakona o poreklu imovine.

Šešelj je, pokušavajući da novi zakon pokaže na svom primeru, objasnio da mu je novac za skupoceni džip „lendrover“ dala „tetka iz Pakistana“ ili otac ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović „od novca uzetog iz Krušika“.

“Imam i vrednu filatelističku zbirku, ako me pitaju odakle, reći ću dao mi Branko Stefanović, naveo je Šešelj i poručio vlastima da zakon povuku iz procedure.

Odgovarajući Šešelju na primedbe ministar Stefanović rekao je da po novom zakonu o utvrđivanju porekla imovina prvo treba istražiti imovinu članova Vlade i svih članova njihovih porodica, jer će se tako najbolje videti da li je borba protiv korupcije iskrena ili nije.

Posle političara prvo treba ispitati one čija imovina je „višemilionska“, rekao je ministar i najavio da će Poreska uprava u narednih godinu dana dobiti 60 novih inspektora koji će se baviti samo ispitivanjem porekla imovine, u saradnji sa drugim državnim organima, koji će im morati dostavljati podatke.

Komentarišući predloženi zakon iz skupštinskog hola Zoran Živković, poslanik Nove stranke rekao je da je dobro imati takav zakon, ali je ocenio da je taj predlog „jedna od predizbornih demagogija koje se građanima stalno nude“.

„Postoji zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, usvojen 2003. godine i par puta izmenjen do danas, ali i dalje postoji njegov Član 45 koji omogućava proveru porekla imovine i kazne za one koji ne mogu da realno dokažu odakle im imovina“, rekao je Živković i dodao da je takva provera sprovedena nad njim 2010 godine i da mu je žao što takvu proceduru nije prošao i Vulin koji ima tetku u Kanadi i Vučić koji ima nekretnine u Beogradu, a nema tetku u Kanadi“.

„U politici ne može da se zaradi stan ili kuća osim ako se krade“, naveo je Živković i dodao da bi predstavnici vladajućih stranaka trebalo da budu „prvi korisnici“ novog zakona i „mogućnosti da dokažu svoje poštenje“.

1 KOMENTAR

  1. Порески обвезник који је узастопно у три године стекао имовину од 149.000 евра, овим законом је то легализовао. Баш ме интересује ко је “навлачио” ових 150.000 евра, као границу ?

Comments are closed.