U Podgorici redovi ispred marketa, u banke ulazi jedan po jedan…

0
Foto: Profimedia

Ispred podgoričkih prodavnica i banaka od jutros se čeka u redovima, a najveći redovi su ispred velikih supermakrketa gde obezbeđenje pušta kupce u skladu sa preporukama o dozvoljenom broju ljudi.

Nakon što je sinoć vlada donela odluku o držanju socijalne distance u borbi protiv koronavirusa, u banke klijenti ulaze jedan po jedan, a na vratima ih dočekuju zaposleni sa rukavicama i maskama.

Ipak, redovi ispred supermarketa su ogromni, a to nije u skladu s odlukom o zabrani javnih okupljanja.

Kafići i restorani u centru Podgovrice su zatvoreni.

Novim merama između ostalog predviđeno je da u objektu bez obzira na njegovu površinu ne može biti više od 50 kupaca istovremeno.

Odgovorna lica u trgovinskim objektima obavezna su da obezbede/označe rastojanje od najmanje dva metra između osoba koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i sektorima u kojima se roba uslužuje od strane zaposlenih u prodajnom objektu.

Crna Gora je sinoć privremeno zabranila ulazak stranaca u zemlju, osim onih sa stalnim boravkom i onih koji upravljaju vozilima za promet roba.

Rad diskoteka i noćnih klubova, ugostiteljskih objekata koji ne dostavljaju hranu, dečjih igraonica, fitnes centara, biće obustavljen najmanje u naredne dve sedmice.

Crna Gora je jedina država u Evropi u kojoj do sada nije zabeležen nijedan slučaj zaraze korona virusom, ali se vlada od petka odlučila za set restriktivnih mera u cilju prevencije. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje pod nadzorom je 638 osoba.

Vlada je ranijom odlukom od sutra obustavila nastavu u obrazovnim institucijama, zabranila javna okupljanja, posete bolnicama i zatvorima.

(Beta)