U Petnici se pravio kult ličnosti, vladalo je strahopoštovanje: Ispovest jednog bivšeg polaznika

Pišu Ana Mitić i Uroš Jovičić

0
Foto: Igor Pavićević

Među onima koji su kontaktirali sa Nedeljnikom, bilo je i bivših Petničara kojima je priča o seksualnom zlostavljanju u Istraživačkoj stanici upalila crvene lampice i podsetila na onaj osećaj u stomaku kojim se doživljavaju (ne)pravda ili strah.

Za Ivana Kneževića, koji je 2002. i 2003. godine pohađao kurs psihologije, a danas radi kao scenarista, to je “atmosfera kreiranja kulta ličnosti”.

“Od prvog dana boravka u Petnici, rukovodioci programa i saradnici su tog S. rado i često spominjali kao sivu eminenciju Petnice, čoveka koji zna sve o svemu – on je i statističar i biolog i psiholog i filozof, koji se defakto pita za sve. Vladalo je ultimativno strahopoštovanje. Koliko se sećam, održao nam je jedno grupno predavanje iz statistike koje pamtim kao jako interesantno”, počinje priču Ivan i usmerava pažnju ka stvarima koje su ga tada zbunjivale.

“Za razliku od ostatka ekipe odraslih iz Petnice koji su svi bili mahom profesori i asistenti na fakultetima, ovaj tip živeo je u nekoj vrlo neurednoj i neuglednoj sobici u Petnici i po ceo dan pio (što se navodilo kao ekscentrično i zabavno). Par puta sam i boravio kod njega (u većem društvu), ali nije da sam potpao pod tu magiju. I daleko od toga da sam bio jedini, ali koliko god da je ljudi poverovalo u taj ‘kult ličnosti’ – dovoljno je. Pod kult ličnosti stvarno mislim kult ličnosti. Toliko ozbiljan da smo jednom imali kviz za polaznike (samo jedna od bezbroj zaista zabavnih slobodnih aktivnosti), gde je na kraju u asocijacijama (nalik onim na RTS Slagalici) konačno rešenje bilo njegovo ime. Meni je ta fascinacija bila blago patetična.”

Ne i rukovodiocima smerova, tvrdi Ivan.

Novi Nedeljnik će pokušati da secira anatomiju jednog mraka – kroz ispovesti nekih od žrtava seksualnog zlostavljanja u Petnici, razgovore sa bivšim Petničarima, ljudima koji i dalje imaju važne obrazovne uloge u Istraživačkoj stanici, ali i kroz psihološke i pravne analize slučaja koji će zauvek promeniti Srbiju.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 1. jula

Svi čitaoci na poklon dobijaju novu knjigu iz edicije “Velike biografije” – “Borislav Pekić: Pisac i prorok”

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs