“U petak glasanje o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC”: Potpredsednik Vlade Crne Gore

0
PrintScreen/YouTube/Novo Jutro

(Beta) – Vlada Crne Gore će u petak glasati o potpisavanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), izjavio je njen potpredsednik Vladimir Joković.

Joković, koji je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lider prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP), rekao je danas poslanicima u Podgorici da će njegova stranka sprovoditi sve zbog čega je odlučila da bude deo vlade Dritana Abazovića, formirane 28. aprila.

Crnogorska vlada i SPC su prošle nedelje usaglasile tekst Temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa, a Abazović je posle razgovora sa patrijarhom SPC Porfirijem, 30. juna u Beogradu, rekao da će dokument biti potpisan u Crnoj Gori.

Potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC protive se Socijaldemokratska partija (SDP) koja u vladi ima dva ministra i Demokratska partija socijalista (DPS) koja nije ušla u Abazovićevu manjinsku vladu, ali je podržava u parlamentu. One navode da usaglašen tekst predstavlja “izdaju crnogorskih nacionalnih interesa” i da favorizuje SPC u odnosu na ostale verske zajednice u Crnoj Gori.

Protivnici potpisivanja usaglašenog teksta Temeljnog ugovora protestovali su sinoć ispred zgrade vlade u Podgorici, navodeći da je taj dokument štetan po građane Crne Gore. Najavili su novi protest za vreme glasanja vlade o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC.