“U pešačkim zonama je povećan rizik od zaraze, zato treba nositi masku na otvorenom…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je dosadašnje iskustvo pokazalo da nošenje maski spasava život i istakla je da više od 80 odsto novozaraženih čine ljudi do 60 godina, kao i da su različita okupljanja i skupovi, kao i radni kolektivi mesta gde je najviše dolazilo do prenošenja virusa.

Ona je, u razgovoru za RTS, navela da je juče SZO objavila da se procenjuje da na području Evrope oko 60 odsto stanovnika poštuje meru nošenja meski, a ukoliko bi taj broj porastao na 95 odsto do kraja godine bi bilo sačuvano 300.000 života.

“To nam dovoljno govori koliko ova mera spasava živote”, ističe Kisićeva.

Objasnila je da se nošenje maski na otvorenom preporučuje u svim situacijama gde je povećan rizik od kontakta sa drugom osobom koja je u tom momentu možda nosilac infekcije, pre svega u pešačkim zonama.

Poslednjih dana imamo rast broja novoobolelih i broja pacijenata na lečenju širom Srbije. 

“To što je u zemljama oko nas višestruko veći broj ne treba da nas teši, vidimo da i kod nas broj postepeno raste. Svaki dan makar jedan čovek nažalost umre kao posledica infekcije”, rekla je Kisić.

Navela je da je u toku jučerašnjeg dana 40 odsto novozaraženih bilo iz Beograda, ali da su tu i Kragujevac, Valjevo i Niš.

“Vidimo da postoje određena mesta gde je veći broj obolelih”, dodala je Kisić.

Naglasila je da ako gledamo uzrasnu strukturu obolelih više od 80 odsto svih novozaraženih je do 60 godina.

“To je grupa radno aktivnog stanovništva ili grupa mlađih odraslih osoba koji se najviše kreću i najviše izlaze”, dodala je doktorka.

“Upravo su različita okupljanja, različiti skupovi ili radni kolektivi, i to počinjemo da primećujemo, da su to mesta gde je dolazilo do prenošenja virusa, a onda nažalost i sekundarno prenošenje u porodici”, zaključila je Kisić.